Община Варна с намерение за инвестиционен проект за рехабилитация и модернизация на Зоопарка


Община Варна с намерение за инвестиционен проект за рехабилитация и модернизация на Зоопарка
Снимки: Фейсбук/Varna Zoo
18 Декември 2023, Понеделник


Това ще се осъществи с безвъзмездна финансова помощ по Програма „Околна среда“

Автор: Десант

Община Варна обяви обществена поръчка за изготвяне на техническо задание за разработване на инвестиционен проект за рехабилитация и модернизация на Зоопарка. Това ще се осъществи с безвъзмездна финансова помощ по Програма „Околна среда“, която се отпуска за „Техническа помощ за инвестиции в зоологически градини“ по Приоритетна ос 3 „Биологично разнообразие“.

Зоопаркът във Варна е създаден през 1961 г. Разположен е на площ от 23 дка, която се стопанисва от Общинско предприятие „Зоопарк – Спасителен център”. Разполага с експонати от 60 вида,  представени с над 400 броя животни. Ежегодно той се посещава от над 150 хиляди варненци и гости на града.

От 2007 г. зоопаркът изпълнява ролята на спасителен център. Със съдействието на РИОСВ – Варна са спасени, излекувани и върнати в природата много защитени видове птици. От 2007 г. със заповед на МОСВ, официално функционира и като Спасителен център, който рехабилитира болни, пострадали и осиротели диви животни от защитени видове.



В изпълнение на настоящата обществена поръчка, ще бъдат разработени План за развитие на зоологическата градина; План за колекция, който да включва и план за размножаване; План за консервационни дейности; План график за изпълнение на дейностите за развитие на зоологическата градина и Техническо задание за изготвяне на инвестиционен проект във фаза „технически
проект“ или във фаза „идеен проект“ за идентифицираните строителни дейности.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 145 016 лв. без ДДС, а крайният срок за подаване на заявки за участие в откритата процедура е 18 януари 2024 г.

По същата програма за „Техническа помощ за инвестиции в зоологически градини“ ще бъзде обновен и зоокътът в Димитровград. Това е малка зоологическа градина, собственост на димитровградската община, която е разположена на 0,3 ха зелена площ в парк „Никола Йонков Вапцаров“ в града, където животните се отглеждат в заграждения, изградени от метални конструкции и мрежи, дървени съоръжения и прилежащи постройки. 


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки