Откриха новият планетариум в Стара Загора


Откриха новият планетариум в Стара Загора
Снимки: Община Стара Загора
14 Декември 2023, Четвъртък




Автор: Десант

Близо 30 години след като при злощастен пожар на 24 юни 1994 г. изгоря планетариумът в Стара Загора. От днес Градът на липите отново ще може да посреща гости - сета в най-модерния планетариум в България.

Пред БТА директорът на Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“ доц. д-р Алексей Стоев, разяснява, че новото съоръжение е произведено от американската фирма „Скай Пойнт“ и ще предлага дигитални презентации върху сферичен екран, като има възможност да предоставя достъп до над 5000-6000 космически фрагмента. С него човек ще може да се отдаде на космически пътешествия и да „посети“ Луната, както и да отиде до Марс.

Планетариумът, който върви в комплект с кабинет „Космически пътешествия в пространството и времето“, е разположен в сградата на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. Възстановяването на изгорялото съоръжение стана възможно с обединените усилия на Община Стара Загора и Център за подкрепа за личностно развитие – Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“.



През 2024 г. предстои да бъде изграден собствен вход на обсерваторията, които ще бъде в източната част на сградата. Посетителят ще може да влезе от кота нула от бул „Генерал Столетов“ и да се качи по стълби, на витражите на които „ще бъде описана цялата еволюция на нашата вселена от първоначалния взрив до раждането на човека“, пояснява директорът на обсерваторията.

Предвижда се и изграждането на махало на Фуко. „Това е първият физически уред в историята на човешката цивилизация. С него френският физик Леон Фуко е показал въртенето на Земята като физически факт. Оригиналното махало е закачено под купола на парижката катедрала. То е с височина 60 метра, при нас ще бъде 1/3 от тази височина“, допълва доц. Стоев.

Планетариумът ще може да показва три типа лекции. Първите са лекции, които подпомагат учебното съдържание по предмета астрономия и т.нар. природни науки (физика, химия, биология, география). Вторият тип лекции, които предлага ще надграждат това учебно съдържание и може да се направи лекция за най-новите постижения в областта на космологията. Третите лекции са т.нар. шоу програми. По време на тях ще бъдат представяни красиви снимки от космоса с подходяща музика може да направи преживяването на човек много вълнуващо.

Астрономическата обсерватория в Стара Загора е първата в България извън столицата. Тя е открита на 26 февруари 1961 г. , но е работила още от 1959 г. като Клуб по астрономия и астронавтика към тогавашната Доброволна организация за съдействие на отбраната (ДОСО). Първият й директор е Бончо Бонев. През 1974 г. част от обсерваторията преминава към Института за космически изследвания и технологии към Българска академия на науките.

На 4 октомври 1978 г. обсерваторията се сдобива с планетариум. Това е датата на изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята. Планетариумът работи успешно до пожара на 26 юни 1994 г., който изпепелява цялото оборудване на съоръжението.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки