Бирената индустрия в Европа върви нагоре


Бирената индустрия в Европа върви нагоре
Снимката е илюстративна
12 Декември 2023, Вторник


Според експертите безалкохолните бири ще бъдат двигателят в бъдещото развитие на бранша

Автор: Десант

Европейската бирена индустрия върви нагоре, сочат нови данни, публикувани от „Пивоварите на Европа“ (Brewers of Europe). Производството и потреблението на пивото постепенно се връщат към нивата от 2019 г.

Резултатите на сектора бяха представени в Брюксел на десетото издание на форума ,,Бирената индустрия в полза на Европа“ (Beer Serves Europe). Събитието събра над 250 представители на европейските институции, националните бирени асоциации, бизнеса и любители на пивото.

Годишният доклад на Пивоварите на Европа показва, че броят на пивоварните в ЕС се е увеличил от 9500 през 2021 г. на 9680 през 2022 г. Тази динамика все още не е на нивата  от края на предишното десетилетие, когато броят им нарастваше с хиляди годишно, но въпреки това е знак за устойчив растеж и иновации в сектора.

С най-много пивоварни отново е Франция с впечатляващите 2500 обекта, от които 2300 са микропредприятия. След нея е Германия с 1507 пивоварни. Най-много работни места осигурява именно германският бирен бранш, където се трудят 27 916 души.

По време на форума евродепутатът Иван Щефанец, подчерта, че пивоварният бранш продължава да има сериозен принос за възстановяването на икономиката на Стария континент. „В бирената индустрия директно са заети 2,6 милиона души. Всяко работно място в нея създава още 16 по веригата на доставките и в сегментите на туристическия и ресторантьорски бизнес“, добави той и коментира, че ще продължи да се бори в Европейския парламент да бъдат приемани по-справедливи регулации за пивоварния сектор.

Българските пивоварни компании се отличават като едни от най-активните в прилагането на практиките на кръговата икономика и екологичната отговорност. Само за последните три години инвестициите в зелени нововъведения в пивоварните у нас надхвърлят 60 милиона лева, а над 12 милиона са вложени за развитие на човешките ресурси и здравословните условия на труд. 

,,Изключително сме удовлетворени и горди, че през последната нелека година, именно заради представянето си като отговорни работодатели и производители, бирените компании в страната продължават да имат силно одобрение от страна на сънародниците ни“, коментира Ивана Радомирова – изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България (СПБ). Тя допълни, че високият рейтинг е по редица критерии и биреният бранш у нас е с най-висока репутация в Европа след Чехия.

Традиционно Германия остава най-големият европейски производител на пиво с 87 830 000 хектолитра, следвана от Испания и Полша. По производство на бира нашата страна се нарежда е на 15-о място в ЕС, което означава, че по този показател родната пивоварна индустрия се е изкачила с две места нагоре в сравнение с миналата година, посочват от Съюза на пиповарите в България.

Продажбите на бира в Европейския съюз са се увеличили и надхвърлят 317 милиона хектолитра през 2022 г. спрямо 301 милиона хектолитра през 2021-ва. По този показател Германия отново е на първо място със 79 100 000. На второ и трето място в ЕС пак са Испания и Полша, съответно с 42 300 000 и 34 730 000 хектолитра.

България за поредна година е на 13-то място по продажби на бира. През 2022 г. в страната са продадени 5 230 000 хектолитра, което е с 80 000 повече от продажбите през 2021 г. Белгия продължава да е най-големият износител на пиво с 16 390 000 хектолитра.

Европейският пазар на бира все по-активно предлага изключително разнообразна гама от приблизително 50 000 марки и асортимента. За никого не е изненада, че все по-силно се развива и портфолиото на безалкохолните пива, които вече представляват над 5% от европейския пивоварен пазар.

Според експертите именно безалкохолните бири ще бъдат двигателят в бъдещото развитие на категорията, особено за потребителите във възрастовата група между 19 и 30 години, които все повече се стремят към активен и здравословен начин на живот.


В категории: Анализи , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки