Започнаха проверки от горски инспектори за законния произход на предлаганите на пазара коледни дръвчета


Започнаха проверки от горски инспектори за законния произход на предлаганите на пазара коледни дръвчета
Снимка: ИАГ
08 Декември 2023, Петък


Продаваните елхи задължително трябва да имат пластмасова контролна пластина

Автор: Десант

Проверките за законния произход на предлаганите на пазара коледни елхи вече започнаха. От началото на седмицата екипи горските служители от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и регионалните дирекции по горите извършват инспекции на тържищата и търговските обекти в цялата страна. До момента са установени около 10 незаконни елхи.

Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат пластмасова контролна пластина (бяла или жълта) със серия и номер.

Транспортирането на коледните елхи от мястото на добив до обекта за продажба се извършва с превозен билет, в който са вписани сериите и номерата на пластините. По този начин всяка една елха може да бъде проследена от къде идва и има ли съответното разрешително за добив. Пластините са за еднократна употреба.

За елхите, които са със закрита коренова система или в така наречените контейнери, не е задължително поставянето на пластини.

Глобата, която се налага за незаконна елха за физически лица е от 50 до 3000 лв., а за юридически лица – от 100 до 5000 лв.

При покупката на коледни елхи без пластини и в случай на съмнение за незаконна търговия може да бъде подаден сигнал на телефон 112, за да се инициира незабавна проверка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки