Изложба в Русе, свързана с окопното изкуство, ще представя вещи и истории, инспирирани от военни конфликти


Изложба в Русе, свързана с окопното изкуство, ще представя вещи и истории, инспирирани от военни конфликти
Снимка: РИМ-Русе
06 Декември 2023, Сряда


Тя ще е подредена в Музея на градското всекидневие (Къщата на Калиопа), където през следващите шест месеца ще бъде променена визията на част от изложбените площи на първия етаж

Автор: Десант

Концепцията на Регионален исторически музей – Русе за реконструкция на експозиционни пространства и реализиране на временна изложба в Къщата на Калиопа получи одобрение от Министерство на културата в раздела за дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии. Проектната идея се нарежда на трето място по брой събрани точки и ще се реализира с пълен бюджет.

В рамките на проекта през следващите шест месеца ще бъде променена визията на част от изложбените площи на първия етаж в Музея на градското всекидневие (Къщата на Калиопа). Реконструирането ще придаде нов, различен образ на вече съществуващите зали, което ще подобри комуникацията посетителите с предмети и колекции.

Периодичното обновяване на изложбените пространства е необходим компонент от цялостния процес по презентация на наследството, който трябва да е адекватен на бързо променящите се очаквания на публиките.

В обновените площи ще бъде създадена изложба, свързана с окопното изкуство (Trench art), която ще включва вещи и истории, инспирирани от военни конфликти. Това са сувенири или вещи за дома, изработени от войници, военнопленници, затворници или цивилни съвременници.

Безспорна ценност по отношение на подготвяната изложба е консолидиране на енергията и творческите усилия на различни български музеи, които ще предоставят артефакти от своя фонд за конструиране на културния продукт. Историите на предметите ще покажат малко познат аспект от военния живот – този на обикновения човек, който въпреки бойните действия опитва да твори, да създава, да търси смисъл или просто да направи съществуването си по-лесно и смислено.

Като резултат, който ще гарантира устойчивост на изложбата, ще е издаването на каталог „Trench art: Разкази от окопите“. Каталозите са популярен начин за визуализиране, систематизиране и споделяне на културното богатство. Създаването на подобно издание ще предостави още един начин за общуване с наследството, като в същото време го проектира в контекста на европейските културни практики в миналото и днес.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки