Витрина с коледна украса от миналия век създава празнично настроение в русенския Исторически музей


Витрина с коледна украса от миналия век създава празнично настроение в русенския Исторически музей
Снимка: РИМ-Русе
05 Декември 2023, Вторник


Експонатите са дарени от различни русенски фамилии и проследяват промяната в културните модели през различни периоди от време

Автор: Десант

Витрина със старинна коледна украса посреща гостите на Историческия музей в Русе. Тя е подредена с предмети от фонда на Отдел „Етнография“ и визуализира промяната в културните модели през различни периоди от време.

Най-старите експонати са хартиени играчки от 30-те и 40-те години на ХХ в. Това са образи на балерини, ангелчета и палячовци. Материалите за направата им са внесени от Германия и Англия, а изработването се случва в домашна среда, като се е използвала модерната за времето си разтегателна хартия.

Показани са и стъклени играчки от 50-те и 60-те години на миналия век, от периода на социализма – стъклени топки, камбанки, снежни човеци, звезди, разноцветни висулки.

Всички изложени артефакти са дарени в годините назад от различни русенски фамилии, които имат съзнание за необходимостта от съхраняване на традицията, свързана с Коледа.

Модерната визия за украса на коледното дърво се свързва с периода след Освобождението и навлиза у нас под влияние на западните държави. В Германия възникват стъклените играчки, които постепенно започват да се използват и в България.

През отделните периоди се използват играчки от различни материали, поставяли се свещички, а по време на криза коледните дръвчета се украсяват и с ръчно направени украси – гирлянди от хартия, пуканки, орехи в разноцветни станиоли.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки