Близо три десетилетия актьорът Андрей Чапразов е важна фигура във филмите по Павел Вежинов


Близо три десетилетия актьорът Андрей Чапразов е важна фигура във филмите по Павел Вежинов
04 Декември 2023, Понеделник


Има нещо симптоматично и неизбежно в тази съдбовна обвързаност

Автор: Борислав Гърдев

Всеки голям писател си има свой любим интерпретатор. Така е и в България. За Николай Хайтов това бе Васил Михайлов, а за Павел Вежинов – Андрей Чапразов.

Има нещо симптоматично и неизбежно в тази съдбовна обвързаност. Вежинов е писател на големия  шумен град, на столицата. Него го вълнуват  психологически проблеми, същностни за индивида, за битието  и съдбата му, разработени в психологически драми и трилъри. Героите му са предимно интелектуалци, издигнати в обществената йерархия, те имат сложно и рефлексивно мислене, защитават своите позиции ,свикнали  са на конфликти и дискусии.

За такива образи, особено мъже, са необходими внимателно подбрани актьори с качества, с потенциал, с креативни способности, умеещи да бъдат на висота и като правдотърсачи, и като тарикати, и като герои, и като злодеи. Такъв бе Андрей Чапразов ( 1920 – 1999).

От една страна, с внушителна и привлекателна външност, с характерен тембър, с пластично артистично излъчване, а същевременно проникновен майстор на психологическия рисунък, на етюда, на безупречно пласирания най-често поддържащ, но важен за развитието на сюжета, персонаж.

Случайно ли е, че той играе в цели девет постановки по сценарий на Павел Вежинов? Естествено, не навсякъде бе на висотата на своя талант – имаше и дежурни участия като бащата на Юлия в „Следите остават“ (1956) и инженер Аблъмов в „Краят на пътя“ (1961) на Петър Василев – Милевин, както и неочаквани импровизации като непознатият гост във „В една тъмна нощ“ (1966) на Георги Аврамов.


Андрей Чапразов в „Следите остават“

Истината е, че близо три десетилетия Чапразов бе важна фигура във филмите по Вежинов и постигна закономерни успехи или когато работеше с  пълноценен и обемен драматургичен материал като доктор Пенчев в „Това се случи на улицата“ (1955) на Янко Янков,  когато имаше възможност да разкрие в едри щрихи нестандартния си сатиричен талант като шефът на отдел „Фино боядисване“ в „Специалист по всичко“ (1962) на Петър Василев – Милевин, или щом трябваше да създаде нужната въздействена атмосфера – проф. Андроников в „Сърце човешко“ (1971) на Иван Ничев.

Или да представи убедително и пълнокръвно облика на честен и достолепен бивш царски дипломат и пазител на златното съкровище на България в Швейцария – Механджийски в епизод 18 от сезон втори на „На всеки километър“ „Тайната на шифъра“ (1971)  на Любомир Шарланджиев и Неделчо Чернев, да разкрие скритата зловредна същност на военния министър Дамян Велчев в „Зарево над Драва“ (1974) на Зако Хеския , опитал се да спаси оцапаните с кръв  офицери, необходими  в борбата с политическите му опоненти , както и да предаде престиж на иначе скромна кримка, създадена по конкретен повод – 40 години от изграждането на Народната милиция – поредицата „Издирва се“, епизодът „Бронзовият ключ“ (1983) на Иван Андонов, в който Андрей Чапразов е неотразим като Атанас Механджиев.

Не съм чел признание или оценка от самия Вежинов за стореното от Чапразов, но съм сигурен, че е бил доволен от участието му в толкова продукции по негов сценарий, вярвайки в неговия талант и знаейки добре, че двамата са съмишленици при изграждането на интересни и значими персонажи, които са необходими и нужни за развитието на българското кино.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки