Започва изграждането на АМ „Русе - Велико Търново“


Започва изграждането на АМ „Русе - Велико Търново“
01 Декември 2023, Петък


На 3 декември ще бъде направена символичната първа копка

Автор: Десант

Изграждането на автомагистрала „Русе - Велико Търново“ започва на 3 декември 2023 г. На символичната първа копка на обекта от страна на правителството ще присъстват министър-председателят академик Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков.

Очаква се сред официалните лица на събитието да се присъединят още зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, членът на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Десислава Паунова, областните управители на Русе и Велико Търново – Данаил Ковачев и Ивайло Здравков, народни представители, кметове от региона, представители на строителя и надзора.

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. Изграждането ѝ ще започне в 7,9-километрова отсечка (от км 61+140 до км 69+040), която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето.

Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи (инженеринг) на участък 2 Обхода на Бяла, с дължина 35,4 км, на който ще бъде направена първата копка, е ДЗЗД „АМ РУСЕ ТЪРНОВО“. Стойността на договора е 660 425 563,84 лв. без ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „ЛИДЕР КОНСУЛТ“. Стойността на договора е 10 823 936,25 лв. без ДДС.

Проектът за изграждането на лот 1 и 2 от АМ „Русе – Велико Търново“ – от Русе до Бяла (от 0+400 до км 40+640) и за Обхода на Бяла (от км 40+640 до км 76+040), е включен в програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027.



Автомагистралата „Русе - Велико Търново“ ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока проход „Шипка“ и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети.

Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки