Ново приложение в електронната система на Изпълнителната агенция по горите ще подобри контрола в лова


Ново приложение в електронната система на Изпълнителната агенция по горите ще подобри контрола в лова
Снимка: ИАГ
01 Декември 2023, Петък


Продуктът е оперативно разработен от Северноцентрално държавно предприятие и вече е официално преотстъпена на контролния орган

Автор: Десант

Ново приложение в електронната система на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) ще подобри контрола в лова. То има за цел да осъвремени процесите за издаване на индивидуално разрешително и отчитане на лова и да ги приведе в съответствие към европейските и световните стандарти и тенденции.

Системата за електронно издаване на индивидуално разрешително за лов, гарантираща по-добра отчетност и прозрачност, става част от цялостната система за контрол на Изпълнителна агенция по горите.

Продуктът е оперативно разработен от Северноцентрално държавно предприятие и финансиран от шестте държавни предприятия. Разработката се тества пилотно от началото на май тази година на територията на Северноцентрално държавно предприятие като в първия ден на декември беше официално преотстъпена на контролния орган - Изпълнителна агенция по горите.

„Електронизацията е неизбежен процес и това е една малка стъпка, която със сигурност ще улесни узаконяването и отчета на един ловен излет. По време на тестовия период са изпитани всички функции на системата и ще се извършат допълнения и промени, навсякъде където е установена такава необходимост“, каза инж. Иван Недков, директор на Северноцентрално държавно предприятие при подписването на документа.

От своя страна инж. Стоян Тошев благодари за подкрепата и изрази надежда, че системата ще допринесе за създаването на една по-добра ловна култура и ще улесни съвместната работа на горските структури в намаляване на бракониерските прояви и спазване на ловното законодателство.

Системата е разработена като мобилно приложение, обхващащо всички необходими действия за издаване на индивидуално разрешително за лов като към момента остава и вариантът за издаване на разрешително на хартиен носител.

Приложението има за цел да осъвремени процесите за издаване на индивидуално разрешително и отчитане на лова и да ги приведе в съответствие към европейските и световните стандарти и тенденции.

Нововъведенията ще влязат в сила след предприемането на действия по промяна на нормативната уредба.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки