В Русе представят изложбата „Рекламата е душата на търговията“


В Русе представят изложбата „Рекламата е душата на търговията“
Снимки: РИМ-Русе
01 Декември 2023, Петък


Експозицията на Държавен архив – София е своеобразна панорама на рекламното дело в България от началото на ХХ век до края на Втората световна война

Автор: Десант

Държавен архив – Русе ще представи пътуващата изложба „Рекламата е душата на търговията“ в зала „Русе“ на русенския Регионален исторически музей, от 18 часа, 4 декември (понеделник).

Експозицията е изготвена от Държавен архив – София и е своеобразна панорама на рекламното дело в България от началото на ХХ век до края на Втората световна война.

На 37 тематични табла могат да се видят репродукции на около 900 реклами. Те обхващат всички области от всекидневието на българина в посочения период. Показани са реклами от вестници, списания, афиши, брошури.

Представени са не само най-големите компании като AEG, Krups, Siemens AG, които предлагат своята продукция на българския пазар, но и по-малки фирми в областта на кинкалерията, модата и други.Показани са реклами, описващи градския живот в страната по онова време, но и такива, свързани със селото. Любопитно е графичното оформление, което е съвсем различно от днес, а някои от рекламите са шедьоври с хумористичен привкус на посланията.

По-ранните реклами са рисувани, а по-късно навлиза и черно-бялата фотография. Друг специфичен елемент е съдържанието – старите реклами акцентират върху продукта – какво представлява сам по себе си и неговите качества.

Целта на изложбата е да подкани публиката да усети духа на епохата от началото на ХХ век.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки