С блясък на злато, сребро и мед - колекцията от монети във Варна, от зората на монетосеченето до XIX век


С блясък на злато, сребро и мед - колекцията от монети във Варна, от зората на монетосеченето до XIX век
30 Ноември 2023, Четвъртък




Автор: Георги Александров

Още със създаването си, варненското археологическо дружество, предшественик на Археологическия музей, започва да създава монетна колекция. През годините тя е грижливо попълвана, като артефактите са внимателно подбирани, с основен акцент на колективни находки, монети свързани с историята на града, както и находки от самия град, така необходими за датирането на археологическите пластове.

Така, в наши дни, Археологическият музей разполага с внушителен фонд от над 70 000 монети. Очаква се, в началото на 2024 година, след продължително прекъсване да бъде възстановена монетната експозиция в музея.

В 28 витрини, посетителите ще могат да видят около 1500 артефакта, от зората на монетосеченето до XIX век, подредени хронологично и тематично.

Първи в колекцията ще са най-ранните парични знаци по нашите земи – аполоновите слитъци. Те са под формата на върхове на стрели и делфини, и са посветени съответно на два култа към елинското божество. Намирани са по западното крайбрежие на Черно море, като са известни няколко полиса, в които са били отсичани.

Предполага се, че освен в Олбия, слитъци – делфини са били отсичани и в Одесос (Варна), тъй като има писмени сведения, че в града е имало храм на Аполон-делфиний, а именно храмовете са първите своеобразни банки и институции по контрол на „паричните“ знаци в Античността. Колекцията на музея включва още много интересни монети от този период.

Публиката ще може да види и първите златни монети на Балканите, сечени по разпореждане на Филип II Македонски, както и образци от сребърните драхми и тетрадрахми на неговия син Александър III Македонски, наричан „Велики“. След завладяването на Персийската империя, в неговите ръце попадат колосални количество сребро и той превръща монетите със своя лик в първата глобално призната валута. Техни подражания се срещат дори няколко века по-късно.

Посетителите ще могат да видят още монети сечени от скитски владетели и интересни подражания на тасоски драхми. Някои от тях са изработени от неграмотни майстори, което се разбира от липсата на надписи и неумелите изображения, но като тегло и чистота на пробата отговарят на стандартите и на практика не са фалшификат.

Любопитни са и образците на тракийските владетели, например тези на Реметалк I. От обратната страна на монетата са изобразени Август и съпругата му, със зодиакалния знак на императора – козирог. Колекцията включва още монети от западнопонтийските градове от римския период, като особено интересни са две от тях.

Първата показва крепостната порта с кули от античния Одесос, и така дава информация за тази част от укрепленията на града, която все още не е издирена от археолозите, а втората показва Марцианопол (Девня) „от птичи поглед“.

Експозицията ще включва и монети от различни елински полиси, включително и образец с лика на Омир. Много интересна е и колекцията от римски монети, която включва както денарии от годините на републиката, така и широко разнообразие от екзепляри сечени от различни императори.

Сред образците има сечени от Цезар и Октавиан, както и разнообразие от варианти използвани в империята до III век от н.е., включително и златен солид на император Теодосий II. Краят на античното монетосечене и началото на средновековното обикновено се свързва с паричната реформа на император Анастасий в края на V и началото на VI век. Той решава да обедини масовите дребни монети с ниско качество – миними, в по-едри медни монети. В началото те са с 4 номинала, но по-късно е добавен още един.

Посетителите ще могат да видят и такива монети, които могат да бъдат наречени първообраз на съвременните, тъй като на тях за първи път са видими обозначения за стойност, място и година на отсичане и други. Интерес за българската публика вероятно ще представлява сребърна монета от управлението на Константин IV Погонат, намерена край Варна.

Българската държава на Балканите възниква след победа срещу този ромейски владетел и се предполага, че монетата е свързана с тези събития. Пред публиката ще бъдат изложени още много образци на средновековни византийски платежни знаци. Сред тях са интересните корубести монети, както и сребърни монети от Трапезундската империя.

Любопитни са още парите сечени от български владетели. Сребърни монети на цар Тодор Светослав и други, вероятно на деспот Добротица или на Йоан Тертер. В отделни витрини публиката ще може да види разнообразието от османски парични знаци.

Първите монети навлизат по българските земи още през XIV век, като са сечени от султан Орхан I. Също в отделни витрини ще бъдат представени западноевропейските пари, които са използвани от българите след падането им под османска власт и намирани в региона. Сред тях са монети на кралете Сигизмунд и Владислав III Варненчик, а в последствие и огромного разнообразие от сребърни монети, основно талери.

Любопитно е, че европейските пари са били с по-високо качество от османските и султаните са изисквали раята да плаща данъците си с тях, вместо с имперските. Очаква се монетната колекция да бъде открита в началото на 2024 г. 
Повече подробности можете да научите от документалния филм на телевизия СКАТ ТУК.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки