Първият варненски учител Константин Арабаджиев, Петър Берон и значението на „Рибния Буквар“


Първият варненски учител Константин Арабаджиев, Петър Берон и значението на „Рибния Буквар“
24 Ноември 2023, Петък


Първото българско училище във Варна се помещава в голяма стая на частна къща, в района на днешната „Шишкова градинка“

Автор: Десант

Епизодът от поредицата „Варна - познатата и непозната морска столица на България“ е своеобразно продължение на филма от 2022 г., в който се разказва за трудностите на родолюбивите българи във Варна преди Освобождението да имат свое училище. Този е посветен на първия български учител в града - търновецът Константин Арабаджиев, като лектор е Кольо Хубенов, уредник на Музея на Възраждането във Варна.

През месец май 1860 г. току-що формираната българска община във Варна изпраща молба до Петко Р. Славейков да препоръча „даскал“ за училището, което общинарите предвиждат. С изрична молба „да поназнайва гръцки“, поради сериозното гръцко и гагаузко мнозинство в града. Славейков препоръчва своя ученик Константин Арабаджиев, който вече няколко години учителства в търновските села, а и самият той е завършил с добра диплома и висока морална оценка.

Арабаджиев пристига във Варна почти веднага, в края на пролетта на 1860 г. и веднага е привикан на разпит при местния османски управник Ашир бей. Причината е, че гръцките и гагаузките общности пускат доноси срещу него и местните български първенци, че зад идеята за създаване на училище всъщност искат да започнат да прокарват руски интереси в града.

Арабаджиев отговаря на всички въпроси на пашата, без да споменава имената на българските водачи, за да не станат обект на преследване и самите те. Успокоен от отговорите, Ашир бей дава разрешение учебния процес да започне, при това, още преди издаване на писмено разрешение от централната власт. Първото българско училище се помещава в голяма стая на частна къща, в района на днешната „Шишкова градинка“ във Варна.

Учебният процес започва през септември 1860 г. с 30-40 ученици. Само няколко месеца по-късно, те вече са над 100. Арабаджиев преподава по метода, която е по-близка до старата килийна, от колкото до новата взаимноучителна метода. Вероятните причини за това са, че децата са твърде много, а преди това не са имали никакво обучение на предметите на български език и няма как да бъдат разделени.

По-модерният метод на преподаване е въведен през 1862 г., когато във Варна пристига известният възрожденец Сава Доброплодни. Като по-опитен и възрастен, той е назначен за главен учител и отделя група от около двайсетина деца, а останалите остават под педагогическата грижа на Константин Арабаджиев.

По това време обаче, учениците в българското училище са вече около 250 и търновецът е претоварен психически и физически. В следствие на това, както и на продължаващите доноси от гръцката и гагаузката общности, включително и поне един опит за физическо нападение и някои клевети от страна на българската, той се отказва от учителстването и напуска Варна през 1863 г.

До Освобождението се занимава с търговия в Търновско, а след това заема различни административни позиции в Търново. През 1911 г. е поканен на тържествата по случай 50-годишнината на българското образование във Варна, където му е отдадена голяма и заслужена почит.

Кметът Иван Ценов обявява, че новостроящото се училище в града ще носи името Константин Арабаджиев (училището действа и в момента и носи това име). Трогнат, учителят отделя от скромните си средства 1000 лева, които дарява за фонд, с който да бъдат подпомагани по-бедните ученици.

Няма как да бъде пропуснато, че макар и преподаващ по по-стара метода във Варна, Константин Арабаджиев се показва като твърд противник на все още популярните по това време физически наказания на учениците и поддържа учебната дисциплина с респектиращо поведение и благи думи.

Първият български учител във Варна умира през 1913 г. В Музея на Възраждането в морския град посетителите могат да видят различни издания, включително и първото, на една основополагаща за българското възраждане книга - т.нар. „Рибен Буквар“ на д-р Петър Берон.

Великият български и европейски просветител също е свързан с Варна. Докато чиракува, за да събере средства за солидно образование, той прекарва две години от живота в града и именно от тук поема към Влашко, за да се обучава в Княжеската академия, а по-късно и в различни европейски университети. Години по-късно, Петър Берон подпомага със средства и създаването на първото истинско училище във Варна (1862), като отпуска над 1800 гроша.

Възрожденецът е автор на редица книги, много от които пише на чужди езици, но най-важна роля има неговият „Рибен буквар“, издаден за първи път през 1824 г. Чрез него, в образованието се налагат нови езикови норми, близки до живия български език, с изместване на ролята на по-отработения и оформен, но по-отдалечен от хората, църковно-славянски.

Благодарение на голямата си езикова култура, Петър Берон прокарва нова форма, която включва някои елементи от църковно-славянския, но залага основно на живия език. Сред въведените от него елементи са членуването, отпадането на падежите, промяната на местоименията в трето лице (той, тя, то вместо он, она, оно) и редица други.

Повече по темата можете да научите от документалната поредица на телевизия СКАТ ТУК.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки