Отпуснаха допълнителни средства от бюджета за ремонт и реставрация на обекти в Рилския манастир


Отпуснаха допълнителни средства от бюджета за ремонт и реставрация на обекти в Рилския манастир
24 Ноември 2023, Петък


Те ще се извършат във връзка с 40-годишнината от включването на светата обител в списъка на ЮНЕСКО

Автор: Десант

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2023 г. в размер на 400 000 лв. за финансова подкрепа за Рилския манастир „Свети Иван Рилски“.

Манастирът е сред най-значимите културни паметници в България, символ на страната, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Рилският манастир, в това число и Хрельовата кула, църквата, манастирските сгради и църквата „Свети Лука“ са обявени през 1927 г. за „народна старина“. През 1968 г. Хрельовата кула е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата от Средновековието.

На 7-ата сесия на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, проведена от 5 до 9 декември 1983 г. във Флоренция (Италия), Рилският манастир е обявен за обект на световното културно наследство.

В светата обител се пазят ръкописи, старопечатни книги, документи от XIV-XIX в., а в музея са изложени много старинни предмети като черковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна колекция и др.

През 1992 г. Рилският манастир; гробът на св. Йоан Рилски, включващ църквата ,,Успение на Св. Йоан Рилски“ и постницата „Св. Йоан Рилски“; скитът „Свети Лука“, включващ църквите „Свети Лука“ и „Свети Покров Богородичен“ и килийното училище; метохът Орлица с църквата „Св. св. Петър и Павел“; и църквата „Успение Богородично“ са обявени за групови архитектурни, исторически и художествени комплекси от „национално значение“, а метохът Пчелина - за групов архитектурен и исторически комплекс от „местно значение“.

Като част от световното наследство ЮНЕСКО, страната ни е поела ангажимент за запазването и съхранението в автентичен вид на манастирския комплекс, поради което българската държава ежегодно подпомага финансово чрез Закона за държавния бюджет дейността на манастирското братство за стопанисването сградния фонд на манастира.

Допълнителните средства се предоставят за обезпечаване на дейности по ремонт, консервация и реставрация на обекти на Рилската света обител, както и други дейности по опазване и представяне на културната ценност, във връзка с отбелязване на 40-годишнината от включването на манастира в списъка на ЮНЕСКО.


В категории: Добри Вести , Забележителности , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки