До 15 години се очаква да се трансформират или да изчезнат до 70 процента от днешните професии


До 15 години се очаква да се трансформират или да изчезнат до 70 процента от днешните професии
23 Ноември 2023, Четвъртък


Все повече ще се налага ученето през целия живот

Автор: Десант

Списъкът с професии, които се изучават в училище, ще бъде преосмислен. Това се налага, за да бъдем с една крачка напред и по-близо до бъдещето.

Това коментира заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева при откриване на Националните дни за учене през целия живот в Стара Загора. По думите й в следващите 15 години се очаква 70% от днешните професии да се трансформират или да изчезнат и затова е изключително важно да се създаде култура на учене през целия живот.

Обновяването на списъка с изучавани професии се осъществява с помощта на секторни съвети, които обединяват работодатели, браншови организации, представители на синдикатите, професионалните гимназии и висшите училища.

Предстоят и законови промени, които да подпомогнат процеса на учене през целия живот, включително и чрез осигуряване на финансирането му. В момента то се осъществява по различни програми и мерки за заетост. Те обаче са сравнително циклични – има периоди, когато такива обучения се предлагат в изобилие, и други, в които почти липсват. Затова има идея за създаване на специализирани фондове, които да подкрепят този процес


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки