Към 2030 г. цените на обработваемата земя ще нарастнат в пъти


Към 2030 г. цените на обработваемата земя ще нарастнат в пъти
Снимката е илюстративна
20 Ноември 2023, Понеделник


От международна консултантска компания са изчислили, че за изхранване на увеличаващото се световно население ще са нужни още 70-80 милиона хектара

Автор: Десант

Към края на десетилетието цените на земеделската земя ще нарастнат в геометрична прогресия, прогнозират аталитици. В доклад на международната консултантска компания McKinsey Group се прогнозира, че в следващите шест години, считано от 2024 г., ще е нужни още толкова обработваеми площи, колкото е цялата земеделска земя м Бразилия.

От базираната в САЩ компания са изчислили, че за изхранване на увеличаващото се световно население ще са нужни още 70-80 милиона хектара за развитие на растениевъдство. От тях 70% са за отглеждане на храна за селскостопанските животни; 20% - за изхранване на хората и 10% за култури за производство на биогориво. 

Конкуренцията за придобиването на достъпни и подходящи за земеделие участъци вече се обостря в много региони по света. По данни на McKinsey, земята стремително поскъпва в Латинска Америка и африканските страни на юг от Сахара. 

В други държави и, където това е възможно, за компенсиране на допълнителното търсене на земя ще се наложи да се преобразуват деградирали терени в продуктивни, да се търсят по-високи добиви от селскостопанските култури, да се намалят отпадъците и да се променят хранителните навици в посока алтернативни продукти за хранене. 

Според изчисленията на американските аналитици, преобразуването на 70-80 милиона хектара в обработваема земя ще струва на САЩ към 300 милиарда долара, без да се смятат разходите, свързани със защита на климата и биоразнообразието. Затова и от McKinsey са стигнали до извода, че в края на десетилетието цените на обработваемите площи могат да достигнат космически измерения. 


В категории: Земеделие и скотовъдство , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки