Сградата на Министерството на транспорта и съобщенията върна автентичния си вид отпреди 100 години


Сградата на Министерството на транспорта и съобщенията върна автентичния си вид отпреди 100 години
Снимка: Министерство на транспорта
20 Ноември 2023, Понеделник


Тя е построена в началото на ХХ век на мястото на къщата на българския политик и общественик Петко Каравелов

Автор: Десант

Приключи реставрацията на фасадата на Министерството на транспорта и съобщенията на ул. „Дякон Игнатий“ 9, която върна автентичния й вид отпреди 100 г.

Проектът е запазил изцяло оригиналния архитектурен стил, в който основен елемент са арковидните прозорци и релефи от естествен камък.

Сградата е част от археологическия резерват „Антична Сердика и Средновековни Средец“. Тя е построена в началото на ХХ век на мястото на къщата на българския политик и общественик Петко Каравелов. Тук се е намирала неговата приемна, докато е бил министър и министър-председател на
България.

След като къщата на Каравелов е продадена от наследниците му, се изгражда сегашната сграда по поръчка на собствениците на Балканска банка.

Сградата е един от примерите на класическия за началото на ХХ век архитектурен стил „сецесион“. Фасадата е с облицовка от варовик и е богата на архитектурни и декоративни елементи, които включват както каменни пластики на войни, флорални елементи, символи на вечността, така и по-съвременни декорации, които се свързват с индустрията, търговията, транспорта, логистиката и просперитета.

Консервацията и ремонтът на стойност 917 826 лв. са финансирани от бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки