Фермери настояват за забрана на глифозата в България


Фермери настояват за забрана на глифозата в България
Снимката е илюстративна
20 Ноември 2023, Понеделник


Апелативната комисия в Брюксел не постигна квалифицирано мнозинство за предложението на ЕК за продължаване с 10 години на срока за използването на опасния пестицид

Автор: Десант

Коалиция „За да остане природа в България“ и фермерски органиции изпратиха до премиера и министрите на земеделието, околната среда и здравеопазването отворено писмо, в което настояват българското правителство да забрани използването на глифозат в страната.

Те припомнят, че на 16 ноември Апелативната комисия в Брюксел не постигна квалифицирано мнозинство за предложението на ЕК за продължаване с 10 години на срока за използване на опасния пестицид, чийто лиценз за използване в ЕС изтича на 15 декември тази година.

Фермерите у нас предполагат, че най-вероято еврокомисарите ще продължат срока на употребата му, въпреки липсата на съгласие.

Ето какво посочват те в своето писмо:

-      10 страни, представляващи 58% от населението на ЕС не подкрепиха предложението на ЕК за продължаване на лиценза на глифозат.

-      Над 2,5 милиона граждани на ЕС връчиха официално петиция за забрана на глифозата

-      Многобройни научни изследвания доказват канцерогенността на глифозата, страшните последици за пчелите, биоразнообразието, отравянето на почвата и водите. 

„Като се има предвид широката употреба на продукти с глифозат, пренебрегването на тези неблагоприятни ефекти представлява неприемлив риск за здравето както за селскостопанските работници, така и за широката общественост.

В светлината на горепосочените доказателства глифозатът не отговаря на критериите за одобрение, определени в Регламент (ЕС) № 1107/2009, според които активните вещества в пестицидите, продуктите и остатъците от тях, пуснати на пазара, не трябва да имат вредно въздействие върху хората, животните или неприемливи последици за околната среда.

Освен това, когато има доказателства, че даден пестицид може да причини вреда, Комисията и държавите членки имат право да се позоват на принципа на предпазните мерки, който е в основата на Договора за функционирането на Европейския съюз и на Регламент (ЕС) № 1107/2009“ - изтъкват още българските фермери.

Отчитайки, че Европейска комисия делегира правата и отговорността на страните членки за националните разрешения за използване на препарати за растителна защита, включително и тези, съдържащи глифозат, Коалицията „За да остане природа в България“ и фермерските органиции настояват за забрана на глифозата в България.

Те са на мнение, че тази забрана може да се осъществи на два етапа:

1. Забрана на глифозат съдържащи хербициди в България в: зелените площи в детски градини и детски площадки; частни овощни и зеленчукови градини; спортни площадки и стадиони, голф игрища; паркове и зелени площи в населени места; както и в зелени площи в бизнес и жилищни комплекси и междублокови пространства. Продажбата му да се спре в агроаптеки и онлайн магазини.

2. Забрана на глифозат съдържащи хербициди в България в земеделски площи.

За изпълнението на тази цел Министерството на земеделието и храните трябва да преразгледа проекта за Националния план за действие за устойчива употреба на пестициди в България, който е обсъждан през 2012 г., преразглеждан през 2020 г., но все още няма приет и действащ План.

Министерството на земеделието и храните, заедно с Министерството на околната среда и водите и Министерството на здравеопазването, пък следва да отчетат последните научни доказателства за употребата на глифозат съдържащите се хербициди, да включат нови изисквания и да въведат в действие предложените намерения.

Фермерите препоръчват още Министерството на земеделието и храните да изиска от българските учени и изследователи разработените от тях или на чуждестранни автори и фирми алтернативи на глифозат съдържащите хербициди и да ги предостави на земеделските производители. А също и да финансира научни изследвания за намиране на алтернативи на глифозата, като могат да се пренасочат субсидиите за закупуване на опасни пестициди към научни изследвания на алтернативи.

Къде има забрана на глифозата

В 39 страни по целия свят има различни нива на забрана за използването на глифозат.

- Люксембург е първата страна в ЕС, която въведе от 1 февруари 2020 г. тотална забрана на глифозат съдържащи хербициди.

- Австрия, Белгия, Германия, Нидерландия, Италия, Франция, и Малта забраниха използването на глифозат при третирането на обществени и частни градини, паркове и места за спорт.

- От 1 януари 2020 г. във Франция е забранено използването на опасни пестициди, вкл. и глифозат на разстояние по-малко от 20 метра от сгради, в това число училища, домове, офис сгради, както и за частни градини и лозя. За прилагането на наредбата са отделени 25 млн евро, а други 14 млн ще подпомогнат изследванията за въздействията на химикалите върху човешкото здраве и околната среда.   

- В Словения е забранено използването на пестициди в защитените територии, като изключение се прави след преценка и специално разрешение от инстутицията, даваща разрешение за използване на пестициди.

Още през 2016 г. статия в „Дойче веле“ обърна внимание, че съществуват съмнение, че хербицидът предизвиква ракови заболявания, тежки увреждания на плода в утробата на майката и сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт.

Мащабно изследване в онези години сред повече от 2000 души показа сега, че следи от тлифозат масово се откриват в урината на германците, като остатъците от него възлизат на минимум 0,5 микрограма на литър, а това е пет пъти повече от нормата. При една трета от изследваните хора са открити дори концентрации между 1 и 4,2 микрограма на литър. 


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки