Електронната система за събиране на пътни такси, т.нар. ТОЛ система, вече ще заснема и превишената скорост


Електронната система за събиране на пътни такси, т.нар. ТОЛ система, вече ще заснема и превишената скорост
Снимката е илюстративна
17 Ноември 2023, Петък


Нововъведението ще се използва за намаляване на пътния травматизъм, защото всички стационарни точки за контрол правят пълно покритие на пътищата в цялата страна

Автор: Десант

Софтуерът на тол управлението разполага с 50 мобилни, 295 стационарни и 100 претеглени в движение контролни точки, които вече заснемат и превишената скорост. Това обяви директорът на Националното тол управление (НТУ) Георги Темелков на брифинг, на който бе демонстриран начинът на работа на електронната система за събиране на пътни такси.

Тя следи продажбите, трафика, задръстванията по граничните пунктове, натоварването на осите на всяко моторно превозно средство (МПС) и от скоро заснема и превишената скорост, съобщи председателят на Управителния Съвет (УС) на Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Ясен Йорданов.

Той обясни, че всички нововъведения се ползват за намаляване на пътния травматизъм, защото всички стационарни точки за контрол правят пълно покритие на пътищата в цялата страна.

Снимковият материал, който системата предлага при нарушение за висока скорост на пътя, ще включва четири снимки.

„Тестовете показаха, че програмата може да бъде сертифицирана след малки софтуерни промени“, поясни Темелков. Очаква се Българския институт по метеорология да сертифицира софтуера за превишена скорост на НТУ.

Доц. Георги Балабанов, външен експерт към Националното тол управление нагледно демонстрира в реално време как работи и как отчита нарушители с превишена скорост контролът на тол наблюдението.

„Според признанието на други европейски колеги България разполага с една от най-модерните тол системи, успява да обработи огромен обем от данни, въведени са правоприлагането и верификацията, имаме и кол център за потребителите и вече четвърта поредна година се справяме доста добре според промените и динамиката, които следват нуждите на обществото“, похвали се шефът на НТУ Геолги Темелков.

На брифинга бе изтъкнато, че софтуерът на националното тол управление ще помага и с информация за зимното почистване, а също така ще дава своевременни данни за опашките по митническите гранични пунктове на страната, стана ясно от брифинга.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки