„Виктория“, „Уисконсин“ и „Дарвин“ са грипните щамове, които се очаква да върлуват у нас през зимния сезон


„Виктория“, „Уисконсин“ и „Дарвин“ са грипните щамове, които се очаква да върлуват у нас през зимния сезон
Снимката е илюстративна
16 Ноември 2023, Четвъртък


С най-висок потенциал за разпространение е последният, тъй като хората по-рядко са се срещали с него, предупреждават епидемиолозите

Автор: Десант

Три грипни щама се очаква да върлуват през този грипен сезон: „Виктория“, „Уисконсин“ и „Дарвин“, като и трите са включени в актуалната противогрипна ваксина. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в четвъртък.

Той обясни, че не може да се каже кой от трите щама ще доминира в Европа, но „Дарвин“ е с най-висок потенциал за разпространение, тъй като хората по-рядко са се срещали с него.

Вирусите „Дарвин“ (от тип А, подтип А/H3N2) и „Виктория“ (от тип В) са сравнително нови и циркулират от една-две години, като бяха по-разпространени досега в Южното полукълбо.

Засега обаче грип в страната още няма, а случаите на Ковид бележат спад.

В момента има вълна от остри респираторни заболявания, причинени от аденовируси и риновируси, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. 

Тя призова хората да не лекуват вирусните заболявания с антибиотици и посочи, че увеличаването на антибиотичната резистентност върви паралелно с повишената консумация на антибиотици. „Ако не проявим здрав разум, ще бъдем безсилни да лекуваме“, предупреди епидемиоложката.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки