Над 100-годишни коледни играчки и базар на храни и напитки пренасят от Австрия в Бургас духа на Коледа


Над 100-годишни коледни играчки и базар на храни и напитки пренасят от Австрия в Бургас духа на Коледа
Снимка: Община Бургас
16 Ноември 2023, Четвъртък


Шедьоврите са от фонда на музея „Тиха нощ“ в австрийския град Ваграйн, посветен на създателя на популярната коледна песен

Автор: Десант

Над 100-годишни изящни коледни играчки от Австрия ще могат да видят бургазлии в Етнографския музей. Приказните украшения за елха са част от изложбата „Как празнуват Коледа в Австрия“, която ще бъде открита на 21 ноември. В интригуващата експозиция са включени истински шедьоври от фонда на музея „Тиха нощ“, обясни доц. д-р Радостина Иванова-Мишинева, Почетен консул на австрийската държава в Бургас, по чиято инициатива гостува изложбата.

Музеят „Тиха нощ“ е посветен на автора на текста на може би най-популярната по света коледна песен —  родения в близкия Залцбург свещеник Йозеф Мор. Той пише трогателните строфи през 1816 г. А Ваграйн е последното място, където отецът поет служи и където е погребан след смъртта си.

Старинните коледни играчки с богата и интересна история се показват за първи път в България. Гостуването им в морския град се осъществява в рамките на сътрудничеството между Културния съюз „BLAUES FENSTER“ – Ваграйн и Регионален исторически музей – Бургас, по инициатива и със съдействието на Почетното консулство на Австрия в Бургас.

Изключително интригуващо за посетителите ще бъде да се запознаят със символиката на коледните играчки – ангели, сламени звезди, топки, ясли и други.

Особено място в експозицията е отделено на ангелите – символ за благата вест. Знаете ли, че преди коледните дръвчета са били украсявани с ябълки, като спомен за райската дърво, това символизират всъщност топките. Шишарките олицетворяват плодородието, камбанките – хармонията и свързват небето и земята със своя божествен звън, ядките напомнят за Божия план за света и хората в него, а сламената звезда символизира яслата, в която е лежал бебето Исус.

Очарованието на изложбата се допълва със стари коледни картички и книги.

За да е истинско коледно изживяване, ще бъде открит и австрийски базар за храни и напитки, на който посетителите ще имат възможност да опитат оригинални австрийски коледни сладки, ароматни питиета и солени деликатесни изкушения.

Откриването на изложбата и базара ще стане в 17,30 часа на 21 ноември. Същият ден, в 10.30 часа, в двора на бургаския етнографски музей, като жест на гостоприемство и в духа на културното партньорство между Бургас и Ваграйн, ученици от всички трети класове на ОУ „Васил Априлов“ ще представят български коледни обреди и традиции пред гостите от Австрийския културен съюз.

„Те се изучават в нашето училище по инициативата на директора на учебното заведение Марияна Стефанова, обяснява преподавателката Елза Василева.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки