Успешно възстановяват торфищата на Витоша


Успешно възстановяват торфищата на Витоша
Снимка: ПП „Витоша"
16 Ноември 2023, Четвъртък


Много от растенията, които се срещат там, са ендемични или с ограничено разпространение на Балканите

Автор: Десант

Торфищата, мочурите и планинските потоци на Витоша са съществена част от нейното природно богатство. Те са едни от най-важните и природни дадености, които определят нейната уникалност сред останалите български планини.

Ценни са не само като вододайни зони, но и с богатото си биоразнообразие. Много от растенията, които се срещат там, са ендемични или с ограничено разпространение на Балканите, изтъкват от Дирекцията на Природен парк „Витоша“. Оттам полагат много грижи за тяхното опазване, като извършват възстановителни дейности в участъци, повлияни от човешка намеса.

В местността Конярника, в територия засегната пожар, усилията започват преди повече от десет години и включват мерки за възстановяване на водния режим на торфищен участък.

Експертите на Парка ежегодно премахват конкурентната растителност чрез косене и изнасяне на окосената маса от торфището. Извършват и почистване на оводнителната вада, специално създадена с цел постепенно да повишава водното ниво на нарушения участък.

Торфообразуването е много бавен процес, отнемащ години. За да го ускорят, експертите извършват допълнително подпомагане – засяване на фрагменти от торфени мъхове, които при достатъчно овлажняване регенерират и образуват новото торфище.

В последните години, в резултат от всички положени усилия се наблюдава начало на новата торфена покривка  в засегнатия участък.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки