И изкуственият интелект... халюционира


И изкуственият интелект... халюционира
15 Ноември 2023, Сряда


Думата „халюционирам“ бе добавена в Cambridge Dictionary с нова дефиниция

Автор: Десант

„Когато изкуствен интелект (= компютърна система, която притежава някои от качествата на човешкия мозък, като например способността да произвежда език по начин, който изглежда човешки, скър. ИИ) халюцинира, той произвежда невярна информация.“

Това е новата допълнителна дефиниция към думата „халюционирам“, добавена в Cambridge Dictionary – водещия в света по посещения безплатен речник на английския език. Той посочи и „халюцинирам“ за Дума на 2023 г.

ИИ инструментите, особено тези, които използват големи езикови модели (LLM), са доказали, че са способни да генерират правдоподобни текстове, но често го правят, използвайки неверни, подвеждащи или измислени „факти“. Именно това е смисълът на „халюцинират“ – т.е. създават напълно измислена „реалност“ по убедителен и понякога правдоподобен начин, се казва в съобщение на издателството на речника.

ИИ халюцинациите, известни също като конфабулации, понякога изглеждат безсмислени. Но те също могат да изглеждат напълно правдоподобни – макар да са фактологически неточни или в крайна сметка нелогични.

Ето и какви други думи (с нов подтекст) и термини добавиха през 2023 г. в речника, основаващ се на Корпус на английския език (британски и американски), в който има над 2 млрд. словесни единици:

Имплозия – заради трагедията с батискафа „Титан“ близо до останките на „Титаник“.

Досада (ennui) – усещане за отегчение и психическа умора, причинено от това, че няма нищо интересно или вълнуващо за правене; с това се оправда канадец, дръзко избягал от затвора с хеликоптер.

Измамник (grifter) – някой, който получава пари по нечестен начин, като прецаква хората; употребен и от директора на Spotify по адрес на принц Хари и Меган Маркъл, с които компанията не успя да реализира много скъп договор за подкасти.

GOAT – познат от години израз („най-великият за всички времена“, Greatest Оf All Time), но с отчетливо засилена употреба покрай световното първенство по футбол в Катар и споровете за и против Лионел Меси, Кристияно Роналдо, Пеле, Диего Марадона.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки