Комуникацията ни с апаратите на Марс временно е в режим „тишина“


Комуникацията ни с апаратите на Марс временно е в режим „тишина“
© shutterstock.com
15 Ноември 2023, Сряда


Причината е, че в момента Слънцето се намира между Червената планета и Земята, което възпрепятства изпращането на сигнали помежду им

Автор: Десант

Роувърите и орбиталните апарати на Червената планета преминаха в режим „тишина“. Причината е, че в момента Слънцето се намира между Марс и Земята, което възпрепятства изпращането на сигнали към нашата планета. 

По данни на американската космическа агенция, паузата в комуникацията ще продължи от 11 до 25 ноември. Специалистите уточняват, че през този период те ще получават само кратки съобщения за състоянието на марсоходите, с изключение на двата дни, когато Марс изцяло ще бъде скрит зад слънчевия диск.



Моментът, когато Червената планета и Земята се окажат от две различни страни на Слънцето, се нарича слънчево съединение. То се случва на всеки две години заради разликите в орбиталната скорост на движение на двете планети. 

Когато Марс застане в такова положение спрямо небесното светило, радиосигналите могат да преминат през слънчевата корона — слой горещ йонизиран газ, от който се състои външната атмосфера на нашата звезда. В този случай предаваната информация може да се изкриви, което да доведе до грешки в работата на апаратите. И това да ги изправи пред различни опасности. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки