Сертифицираха първото болнично хеликоптерно летище за системата HEMS


Сертифицираха първото болнично хеликоптерно летище за системата HEMS
15 Ноември 2023, Сряда


Към момента в България има още 6 изградени такива, които са в процедура по регистрация, а други 4 са в процес на проектиране

Автор: Десант

Главният директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова връчи удостоверението за експлоатационна годност на първото болнично вертолетно летище, изградено на територията на МБАЛ „Уни хоспитал“ в Панагюрище. То е предназначено за обслужване на полети за нуждите на системата за спешна медицинска помощ по въздух.

„HEMS е не само задължително условие за осъществяване на адекватна медицинска грижа, тя е животоспасяваща и нашето общество отдавна очаква реализацията на този проект“, заяви Анелия Маринова.

Тя припомни, че преди месец е открита първата регистрирана оперативна база за спешна медицинска помощ по въздух на територията на ВВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. „Болничните хеликоптерни летища са важна част от системата за спешна помощ по въздуха“, подчерта още Маринова.

Преди пускането в експлоатация на вертолетното летище ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ извърши аеронавигационно изследване на съоръжението. Летището отговаря на всички нормативни изисквания, свързани с осигуряване безопасността на полетите на медицинските хеликоптери.



Към момента в България има още 6 изградени болнични вертолетни летища, които са в процедура по регистрация: в УМБАЛ „Лозенец“ – София; УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ – София; УМБАЛ „Света Анна” – София; УМБАЛ „Канев“ – Русе, УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив и Аварийно-спасително вертолетно летище на южния портал на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“.

Други 4 хеликоптерни летища са в процес на проектиране. Те ще са в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен; УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен; МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново и УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки