Доц. Емил Гачев: Очаква се микроледниците в България да изчезнат окончателно към 2045 година


Доц. Емил Гачев: Очаква се микроледниците в България да изчезнат окончателно към 2045 година
15 Ноември 2023, Сряда


Пълното им стопяване ще бъде загуба както за природното ни наследство, така и за туристическия потенциал, категоричен е експертът по геоморфология, хидрология и глациология

Автор: Десант

Доц. Емил Гачев представи пред журналисти резултатите от най-новите теренни проучвания на микроледниците в Пирин и на Балканския полуостров и разказа каква е връзката между променящия се климат и процесите, които се случват във високата планина.

„В Пирин се очаква малките ледници да изчезнат окончателно към 2045 г., като е възможно и преди това да се стопяват напълно през повечето лета“, каза Емил Гачев.

У нас съществуват два микроледника, а теренните проучвания показват, че площта на единия микроледник в Пирин се е увеличила, но другият, който е разположен само на 1 км разстояние, се е смалил до рекордно ниски нива.



Данните са интересни, защото миналата година също бяха отбелязани рекордно ниски нива на площта на втория ледник.

Двата ледника се намират в циркуса Големия казан. Те се наричат съответно Бански суходол и Снежника под връх Вихрен. При сондажи на дълбочина над 10 метра във втория през 2006 г. е открит лед на възраст над 100 години. 



„Най-голямата ценност на българските малки ледници е, че са безпристрастни и точни регистратори на колебанията и промените в климата. С тяхното стопяване ще изгубим обекти на природното наследство, които са съществували без прекъсване поне 500 години. Пълното им стопяване ще бъде загуба както за природното ни наследство, така и за туристическия потенциал“, обясни още доц. Емил Гачев.

Доц. д-р Емил Гачев е доцент в катедра География, екология и опазване на околната среда към Природо-математическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“, като работи и в департамент „География“ към НИГГГ-БАН. Докторска степен (специалност Ландшафтознание) получава през 2005 г. от ГГФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Оттогава се занимава с научно-изследователска работа в сферите на геоморфологията (ледников и криогенен релеф), хидрологията (изследвания на планински езера), глациологията (съвременни ледникови микроформи) и климатичните промени в планините на България и Балканския полуостров. Преподавател по хидрология, геология (ЮЗУ) и ландшафтна екология (УАСГ).


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки