„Хималаите отблизо“ могат да се видят в русенския Екомузей с аквариум – от пиявиците на дъждовния сезон


„Хималаите отблизо“ могат да се видят в русенския Екомузей с аквариум – от пиявиците на дъждовния сезон
15 Ноември 2023, Сряда


Д.б.н. Петър Берон ще превдстави там новите си книги

Автор: Десант

На 17 ноември от 18 ч. д.б.н. Петър Берон ще бъде гост на Регионален исторически музей – Русе. В Екомузей с аквариум той ще представи своите най-нови книги „Хималаите отблизо“ от поредицата „С Петър Берон по света“ и „Панорама на българската зоология”.

Книгата „Хималаите отблизо“ разказва за три експедиции на автора във Високите Хималаи. Книгата описва многобройните трудности, през които преминава Петър Берон – от пиявиците на дъждовния сезон до проблемите на безпаричието. Въпреки всички пречки той се справя и донася в България първите обширни колекции от хималайски животни, включително много нови видове.

„Панорама на българската зоология” проследява развитието на българската зоология в областите таксономия, систематика, фаунистика, зоогеография и екология. България е страна с огромно биологично разнообразие. Познати са около 30 хиляди вида животни, а се очаква да се открият поне още толкова.

Представена е информация и за историята на българската зоология от 1776 г. до днес. Отбелязан е приносът на първите учители, отдали много доброволен труд след Освобождението за събирането на първите колекции и създаването на първите музейни сбирки.

Проследено е развитието на научните институции, музеите, научните издания и експедиции в България и по света, както и приносите на българските зоолози за изучаването на световната фауна.
Всички книги от поредицата „С Петър Берон по света“ посетителите могат да закупят с отстъпка в деня на представянето, както и да получат автограф.

Петър Берон завършва Биолого-геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и започва работа като биолог в Института по зоология към БАН. Специализира биоспелеология във Франция и паразитология в Прага. От 1969 г. до 1978 г. е научен сътрудник в Института по зоология към БАН. Става доктор на биологическите науки през 1975. През 1978 г. става старши научен сътрудник в същия институт и завеждащ секция „Зоология“ в Националния природонаучен музей при БАН. Ръководител и участник в много експедиции и самостоятелни пътувания в повече от 80 страни в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, Нова Гвинея и др.

От 1993 до 2005 г. е директор на Националния природонаучен музей към БАН. Преподавал е зоогеография в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и акарология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Изследванията на д.б.н. Петър Берон са най-често насочени към пещерната фауна, фауната (предимно акари) на високите планини в света, към прилепите и техните ектопаразити, към историята на зоологията. Професор емеритус на НПМ-БАН от 2018. Автор е на голям брой научни, научнопоулярни и публицистични трудове.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки