Бронзов шлем от илирийски тип от некропола на Требенище е експонатът на месец ноември на НАИМ при БАН


Бронзов шлем от илирийски тип от некропола на Требенище е експонатът на месец ноември на НАИМ при БАН
Снимки: НАИМ-БАН
09 Ноември 2023, Четвъртък


Той е датиран от края на VI в. пр.Хр. и е изработен от един лист, с правоъгълен отвор за лицето

Автор: Десант

Бронзов шлем от илирийски тип, намерен в гроб №5 на некропола на Требенище, е експонатът на месец ноември на Националния археологически институт с музей при БАН. 

Той е датиран от края на VI в. пр.Хр. Изработен е от един лист, с правоъгълен отвор за лицето. Два надлъжни ръба в горната и задната част на калотата и щифт в предната част вероятно са служили за закрепяне на гребен.

В предната част е закрепена широка златна лента, украсена с релефен мотив плитка, разположен между редове от точки, разделени с две линии. Върху лентата са изобразени две плитки с по пет кръга.



Орнаментът е идентичен с този върху погребалната маска и върху златната пластина с форма на ръка от гроб № 1. Украсата е изкована върху матрица. По целия ръб на шлема има редица малки дупчици с частично запазени нитове, ограничени с релефни ръбове. Изрезът между набузниците и натилника е украсен със сребърна апликация с форма на палмета, запазена върху лявата страна.

Експонатът е част от временна изложба „Требенище. 105 години от откриването на некропола при Требенище. 1918 – 2023” и може да бъде видян в зала Трезор на музея до 24 март 2024 г.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки