Къде се намира главата на морската звезда


Къде се намира главата на морската звезда
Снимката е илюстративна
09 Ноември 2023, Четвъртък


Отговорът ще ви изненада

Автор: Десант

В продължение на няколко столетия учените се опитват да разберат къде е разположена главата при морските зведси. Разгадаването на тази загадка порази експертите. 

Въпросното морско същество има 5 крайници, посредством може да се предвижва във всяка страна, затова е трудно да се различи къде то започва и къде свършва. 

Имайки предвид причудливия му строеж, специалистите бяха решили, че по принцип тези създания нямат глави. Но всичко се оказа доста по-сложно. 

Американски учени са установили, че групата гени, отговарящи за формирането на главата, при младите безгръбначни животни от типа Иглокожи са разположени почти навсякъде, а експресията на гените, свързани с развитието на опашката и туловището, отсъства, съобщава авторитетното издание „Вокруг света“. 

Освен това, молекулярните сигнатури, отговарящи за предната част на тялото, при иглокожите са разположени в центъра на всеки крайник. 

Така експертите стигнали до заключението, че в процеса на еволюция морските звезди са изгубили тялото си и са се превърнали изцяло в... глава. 


В категории: Парадокси , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки