В „Магурата“ правят разкопки в участък, който не е проучван досега


В „Магурата“ правят разкопки в участък, който не е проучван досега
08 Ноември 2023, Сряда


Използват се нови методи, с прилагането на които археолозите смятат, че ще допринесат за изясняване на обитаването на пещерата

Автор: Десант

Археолози възстановиха проучванията на пещера „Магурата“ край белоградчишкото село Рабиша, съобщи Радио Видин.

Работи се в самото начало, при входа на пещерата, известна със своите карстови образувания, но най-вече с древните рисунки, които са считани за едни от най-ранните в Европа. Целта е да се проучат пластовете, натрупани през различните епохи, и по този начин да се изясни кога е била обитавана пещерата. Това обясни в ефира на БНР директорът на Историческия музей в Белоградчик Ивайло Крумов.

„Археологическите разкопки започват още в началото на ХХ век. Продължават в средата на 60-те и 70-те години, открити са находки от късната праистория. През 1994 г. направихме едни сондажи, за да проучим пластовете и да видим дали има по-ранно човешко присъствие. Имаме дата 50 000 години от радиовъглеродния метод, от въгленчета. Това не се знаеше тогава, че има по-ранно човешко присъствие.

През 2011 г. имаше българо-американска експедиция, през 2012 г. продължихме. Имаме находки - кремъчни артефакти, както и костни артефакти от древни животни - много видове пещерна мечка, пещерна хиена, пещерен лъв.

Работим в първата зала, в „Триумфалната зала“. В началото сме, защото тук е било заселването от ранната праистория, от късната праистория. Целта сега е доуточняване на стратиграфията, дано да открием нещо по-интересно, нови находки. В пещерата можем да работим дългогодишно, няма да прекъсваме. Сега ще останем до края на месеца. До момента имаме предимно керамични фрагменти, които трябва да ги обработим, и костни от животни, които трябва да се обработят от специалисти“ - разказа още Ивайло Крумов.

Археологическото проучване е организирано от Исторически музей Белоградчик и Регионален исторически музей - Видин. Екипът е съставен от специалисти от двата музея, обясни ръководителят на отдел „Археология“ на Регионален исторически музей - Видин, Ваня Ставрева.

„Работим върху малка площ, правим сондаж, тъй като целите, които си поставяме за този сезон, са да поставим началото на систематични археологически проучвания, които да се провеждат ежегодно, като искаме да съберем нов емпиричен материал, който да позволи прецизиране на хронологията на обитаване на пещерата и да изясним най-ранните етапи на заселването на човека в нея.

В момента сме започнали проучването на пластове от геоложката епоха Холоцен и намерението ни е следващите сезони да се проучат пластове от епохата Плейстоцен. С натрупването на информация ще направим опит за възстановка на палеосредата и взаимодействието между нея и човешката популация“ - разясни археоложката. 

В момента разкопките се извършват в участък, който не е проучван досега. Три проби са взети за радиовъглеродно датиране. Материалът ще бъде изпратен за изследване в чужбина.

В проучването се използват и нови методи, с прилагането на които археолозите смятат, че ще допринесат за изясняване на обитаването на пещерата, което е и тяхната дългосрочна цел. По-интересните находки ще бъдат включени в експозициите на Историческия музей в Белоградчик, посочиха археолозите.

Източник: БНР-Видин


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки