Художникът богослов Георги Тодоров представя в Бургас „Години на странстване“ с изложба, албум и лекция


Художникът богослов Георги Тодоров представя в Бургас „Години на странстване“ с изложба, албум и лекция
08 Ноември 2023, Сряда


Оригиналният проект е едновременно ретроспективен и интроспективен


На 9 ноемврпи от 18 ч. в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ ще бъде открита изложбата „Години на странстване“ на художника богослов Георги Тодоров.

Тя е част от едноименен проект, осъществен с подкрепата на Министерството на културата, който е едновременно ретроспективен и интроспективен. Това е не само личностна археология във вечното търсене на изгубеното време, а най-вече взиране навътре – в смисъла на времето/човека.

Проектът представя чрез образ-и-текст едно криволичещо странстване през земи и времена, стилове, жанрове и светогледи. То тръгва от мечтите на детството и сладко-горчивите изкушения на младостта, за да възходи до покаянието в нозете на Господа.

Всяка стъпка по този изстрадан път на Блудния син, дори най-блудната, е искрено преживяна и вярвана. Затова десетките разностранни творби (живопис, скулптура, рисунка, архитектура, концептуално изкуство, акция, инсталация... и накрая – иконата) са не само явни и тайни автопортрети (т.е. изповеди), но и части от едно житейско покаяние в образи.

Изложба е цялостна многогласна драма, в която творбите са действащи лица и взаимодействиеието между тях изгражда съборното цяло. Кулминация и развръзката на драмата е иконата на Христос Вседържител – житейският и смислов връх на пътя в изкуството. Ключова творба е и едноименният албум: пазител на паметта, ключ към смисъла и пътеводител на Събора.

Съпътстващите изложбата изяви включват:

Представяне на албума „Години на странстване“, което се състоя на 7 ноември в Центъра за съвременно изкуство и библиотека в Бургас;

Представяне на книгите на Георги Тодоров в Център за съвременно изкуство и библиотека на 13 ноември, понеделник, от 18 ч.;

Лекцията „Homo Ignorans. Глобалната деменция и Краят на времената“ в  Културен център Морското казино на 14 ноември, вторник, от 18 ч.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки