Проф. д-р Донка Байкова: Важно е не само колко, а и каква вода пием


Проф. д-р Донка Байкова: Важно е не само колко, а и каква вода пием
Снимката е илюстративна
08 Ноември 2023, Сряда


Изберете чиста, натурална вода с разнообразен минерален състав, съветва специалистът по хранене

Автор: Десант

Всеки от нас знае колко важно е да се грижим за хидратацията си. Но как да изберем правилната вода, която помага да останем здрави и енергични?

„Човешкия организъм е динамична система, която непрекъснато се обновява и поддържа определено равновесие. За да запазим равновесието и здравето си, водата, която пием е от съществено значение,“ споделя специалистът по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова.

И продължава: „Колко вода пиеш?“ е често срещан въпрос, задаван от лекари, майки и даже приятели. Но все по-рядко до нас достига въпросът „Каква вода пиеш?“. А всъщност имаме множество води на разположение. България е благословена с водното си богатство и е на второ място в света по находища на натурални води“, напомня специалистът.

Водата, която пием ежедневно, е различна в зависимост нейните характеристики. Най-разпространените видове питейна вода у нас се делят на четири вида – чешмяна, трапезна, изворна и минерална, всяка от тях с различни свойства и параметри.

Чешмяната и трапезната вода произхождат от различни водоизточници и обикновено се подлагат на допълнителна обработка и филтриране, за да достигнат до потребителите без нежелани субстанции, с подобрен вкус и мирис.

Изворната и минералната вода са натурални и необработени, имат ясно определен географски произход и постоянен състав.


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки