Новият роман на Захари Карабашлиев – една скръбната елегия за неосъщественото ни обединение


Новият роман на Захари Карабашлиев – една скръбната елегия за  неосъщественото ни обединение
07 Ноември 2023, Вторник


С „Рана“ той създава проникновена, смела и много емоционална книга за най-трагичните мигове от модерната ни история, някои от които съзнателно не са осмисляни вече повече от век

Автор: Борислав Гърдев

Захари Карабашлиев изненадва приятно с новия си роман „Рана“.

След злободневната актуалност на „Опашката“ (2021) той отново се насочва към нашата бурна и драматична история.

По признанието му е искал да създаде роман за потресенията след 9 септември 1944 г. и за Народния съд, но е разбрал, че корените на насилието и нетърпимостта в обществото ни, са по-назад – във времето на Илинденско-Преображенското въстание и нещастните войни за национално обединение от 1912 – 1918 г.

Карабашлиев подхожда отговорно и скрупольозно към взривоопасната тема. Можел е да създаде патетична епопея за съдбовните ни мигове, да се помъчи да бъде новият Кирил Христов, но е осъзнал, че не му е цел, нито в кръвта да пише епос от типа на  „Чеда на Балкана“ (1930).

С „Рана“ той създава проникновена, смела, обхватна и много емоционална книга за най-трагичните мигове от модерната ни история, някои от които съзнателно не са експонирани и осмисляни в течение на повече от век.

С „Рана“ той изпява скръбната елегия за неосъщественото ни обединение, за нестаналата България, за раната  на нереализиланата мечта да бъдем силни, единни, обединени и движени от алтруистичната цел за просперитет и възход на отечеството ни. С този роман той възвисява и подлага на критичен анализ националния ни дух, манталитет и поведение.

„Рана“ се чете на един дъх, въпреки че е сериозно и щателно обмислена сага.

Авторът залага на стегнатостта на изказа, на компактното и динамично повествование с неизбежните ретроспекции, свързани с разорението на тракийските българи между юли и септември 1913 г., най-мрачните и трагични страници не само в неговото творчество, но и до колкото имам наблюдения в съвременната българска литература.

Без да претоварва разказа си и без излишни обяснения Карабашлиев претворява краткия, но съдържателен живот на Сава Сотиров, подпоручикът, сражавал се на Добруджанския фронт, който на два пъти среща смъртта в очите.

Първият – при бягството на семейството му от Одринска Тракия към старите предели на царство България и след това с началото на Добруджанската операция.

Сотиров е патриот и добре обучен офицер, но не успява да извърши нищо героично на фронта. Успява обаче, ако и да е ранен тежко в корема, да спаси живота на четиригодишното сираче Лена и да запази в себе си чиста и неопетнена любовта към обаятелната пианистка Елиза.

Сюжетната рамка е обхваната от писмата на румънския интелектуалец и пленник във Варна Доро Габрилеску до неговия брат Йон, в които дава другата, страничната и безпристрастна гледна точка на описваните събития, придавайки им по този начин необходимия полифонизъм.

„Рана“ не е и не може да бъде официозно четиво.

За сметка на това  критично и мотивирано преосмисля събитията от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, доказвайки нагледно, че войната е зло и лудост, в която народите, впрегнати в полкове и дивизии и подложени на мунщровка и агитация, загубват човешкия си облик, превръщайки се в машини за убиване на врага.

В романа има великолепни народно-психологически зарисовки и наблюдения, както и интересни обобщения за спецификата на националния характер на турчина и руснака.

Турчинът през 1913 г. е зловещ и безмилостен кръвопиец, а три години по-късно в лицето на Мехмед Али Йълмаз вече полага грижи за сирачето Лена, предлагайки му храна.

Казашкият патрул пък вместо да е кръвожаден отмъстител на неблагодарните братушки, просто дава възможност на Сава и Лена да стигнат до българските позиции.

„Рана“ е удивително съвременен и актуален като текст, пацифистко послание, емоция и образна система. Той ни кара да се замислим и да пазим най-ценните добродетели в националния ни същност, да останем състрадателни и грижовни човеци, а след това български патриоти. Може би това е най-важното и непреходното в неговото послание.

С „Рана“ Карабашлиев достига творческа зрелост и пълнота, доказвайки, че е сред най-талантливите и значими съвременни български писатели.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки