Защо северното сияние, наблюдавано над България следствие на силна магнитна буря, беше червено


Защо северното сияние, наблюдавано над България следствие на силна магнитна буря, беше червено
Аурора над Ахтопол. Снимка: Фейсбук
06 Ноември 2023, Понеделник


Вижте какво обясняват от Meteo Balkans


Силната магнитна буря, която връхлетя Земята в неделя, предизвика необичайно за нашите ширини северно сияние. Необичайна червено зарево бе наблюдавано на много места в България.  

В сайта Meteo Balkans бе разяснено, полярните сияния, известни още като аурори, се наблюдават на различни височини в атмосферата на Земята поради взаимодействието на заредени частици от Слънцето с газовете в нашата атмосфера. Двете основни вида аурори са аурора бореалис (северни светлини) и аурора аустралис (южни светлини).

Те могат да се проявят както на голяма, така и на ниска височина. Тези на голяма височина (между 80 и 300 километра над земната повърхност) са съставени предимно от атоми кислород и са отговорни за зелените и червените цветове, които се виждат в аурорите. Високоенергийни слънчеви частици се сблъскват с атомите на кислорода на тези височини, което ги кара да излъчват светлина.



Аурорите на ниска височина (обикновено до 100 километра над Земята) често са червени или розови и се дължат на молекули азот. Те са по-редки  и се случват, когато слънчеви частици проникват по-дълбоко в атмосферата.

В регионите близо до полюсите сиянията обичайно са на по-ниски височини, защото магнитните поли на Земята се сближават близо до полюсите, което позволява на заредените частици да влизат в атмосферата на по-ниски височини. В ниските ширини (например България) аурорите обикновено се наблюдават на по-големи височини.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки