По повод годишнината от обявяването си Национален парк „Централен Балкан“ се сдоби с Youtube канал


По повод годишнината от обявяването си Национален парк „Централен Балкан“ се сдоби с Youtube канал
Снимка: НП „Централен Балкан"
01 Ноември 2023, Сряда


В него могат да бъдат намерени видеоматериали с научно-образователна цел, както и информазия за наличната туристическа инфраструктура

Автор: Десант

В последния ден на октомври Национален парк „Централен Балкан“ отбеляза 32 години от създаването си, което става със Заповед № 843 от 31 октомври 1991 г на Министъра на околната среда.

Първоначално е обявен като народен парк, с площ 71 669,5 ха, а през 1999 г. е прекатегоризиран като национален парк. Впоследствие през 2008 г. в резултат използването на по-точни методи при обявяването на защитена зона Централен Балкан, като част от мрежата Натура 2000 площта на Парка е изчислена на 72 021,1 ха.

В границите на Парка са обособени 9 резервата с цел запазване непокътнато биологичното разнообразие на Централен Балкан. Общата площ на деветте резервата в Парка („Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Стара река“, „Джендема“, „Северен Джендем“, „Пеещи скали“, „Соколна“), е 20 019,6 ха, 28% от площта му.

Национален парк „Централен Балкан“ е част от европейската екологична мрежа Натура 2000, едновременно като зона за опазване на дивите птици и за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Паркът е и сертифициран член на Федерацията на Европейските природни и национални паркове (EUROPARC Federation).

Удостоен е с Европейска диплома за защитени територии от Комитета на министрите на Съвета на Европа. Поради изключителната си ценност, най-представителните букови гори в деветте резервата на Парка са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО като част от сериен обект „Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа“.

Националният парк и пет от общините край него – Троян, Севлиево, Павел баня, Карлово и Антон, са обявени от програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“ за Биосферен парк „Централен Балкан“ – признание за съхранената природа и културна идентичност на региона.

Във връзка с годишнината от обявяването на Национален парк „Централен Балкан“ е създаден Youtube канал към Парка, където могат да бъдат намерени видеоматериали с научно-образователна цел, както и такива, свързани с дейността на парковата дирекция и наличната туристическа инфраструктура на Парка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки