Стоките втора употреба – как трява да бъдат обозначени


Стоките втора употреба – как трява да бъдат обозначени
Снимката е илюстративна
01 Ноември 2023, Сряда


Най-сигурни са тези с ясен производител и вносител

Автор: Десант

Търговците, които предлага облекла и всякакъв вид стоки втора употреба, също трябва да спазват всички изисквания на действащото законодателство. Това се отнася както за обозначаването на цените, условията за продажба и състава на изделията, така и за тяхната безопасност.

Това коментира в „Дарик Кафе“ основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова по повод информация за ръст в търсенето на дрехи втора употреба.

„Трябва да има информация за състава на облеклата, завивките, постелките и други подобни. Следва да се има предвид, че някои хора са алергични и определени влакна не трябва изобщо да присъстват в материите, които те употребяват“, посочи експертът.

Тя обясни, че е задължително да има трайно прикрепен чрез пришиване текстилен етикет с описание на процентното съдържание на всяко от вложените в изделието влакна. „Той е от производителя и търговецът на дребно не може да го премахва, променя или подменя“, подчерта тя.

Руменова обясни, че независимо, че дрехата е втора употреба, търговецът е длъжен да обяви цената предварително върху етикет, както и да осигури информация за производителя и вносителя. Причината е, че те също носят отговорност за качеството и безопасността на тези стоки пред потребителите и пред контролните органи.

Тя постави акцент, че изискванията на закона при провеждане на кампании за намаления важат и по отношение на продуктите, които не са нови.

„За да обявят намаление, старата цена трябва да е прилагана поне един месец. Ако всяка седмица има доставка в даден обект, в края на този седмичен период търговецът не може да обяви намаление, без да наруши закона“, каза още Руменова.

За обозначаването на цените на стоките втора употреба и на вложените в състава им влакна отговаря Комисия за защита на потребителите, а за безопасността от гледна точка на състава – Министерство на здравеопазването, стана ясно още по време на разговора.

Експертът препоръча хората да не правят компромиси, като поемат рискове с продукти с надвишаващо допустимите норми съдържание на химични елементи и съединения като хром, никел, олово и др., които може да се съдържат в ципове, копчета, апликации и т.н.

Според нея стоките с ясен производител и вносител са по-сигурни, тъй като могат да бъдат проверени и е известно кой носи отговорност за съответствието им с регламентите, директивите и стандартите за безопасност.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки