Гръцката шашарма с икона на свети Димитър и цар Калоян, която отец Красимир заличи преди 15 години


Гръцката шашарма с икона на свети Димитър и цар Калоян, която отец Красимир заличи преди 15 години
26 Октомври 2023, Четвъртък


В иконографията на южните ни съседи формално злото се асоциира с някой, който конкретно го олицетворява в някакъв исторически етап и среда


Гръцката икона, която изобразява сцена, на която свети Димитър убива българския цар Калоян, е прибрана преди 15 години в сервизното помещение на сливенския катедрален храм ,,Свети Димитър“.

,,Направих това още като поех храма от предишния предстоятел отец Стефан“, довери тогава отец Красимир Генов.

,,Тази икона няма място в българските храмове. Тя е измислена от гърците, които са били бесни от това, че династията на Асеневци, от която е и Калоян е господствала на Балканите. Дразни ги това, че по държавни причини Калоян сключва уния с папството. И по този начин, понеже не е много ясно как е загинал Калоян, гърците се опитват да наложат версията, че той е убит по божия воля чрез Свети Димитър“, разказа отец Красимир.

Дадохме си труд и да съберем повечи информация, като знаем и случаи как български патриоти направо са изнасяли такива икони от българските църкви, както се случи преди две – три години в Банско. Поради факта, че култът към Свети Димитър Солунски има много силно влияние в България, много такива икони проникват в храмовете и до сега стоят там, поради недостатъчното знание и незаинтересованост на някои свещеници.

Ето и още информация:

Логично е на един светец-воин средновековната мисъл да отдаде голямо значение във военната история. Сред един от най-тачените светци е св. Димитър Солунски.

Появата на името на светеца в българската военна история се появява още с възникването на Дунавска и Вардарска Българии.

С името на св.Димитър се свързва отбълскванетона славянските обсади на Солун през VІІ век. Пак на неговата помощ се отдава неуспеха на хан Кубер и Мавър да завземат Солун. Следващото важно събитие е смъртта на цар Гаврил Радомир приз 1015г. Според версията на хартофилакса на храма „Св. Димитър“ в Солун Йоан Ставракий царя бил убит не от Иван Владислав, а от св. Димитър, заради това, че владетеля измъчвал селяните.

Въпреки това въстанието на братята Асен и Петър довело до отхвърляне на византийското владичество е свързана отново със Св. Димитър. В навечерието на въстанието в построения от Асеневци храм „Св.Димитър“ се появила чудотворната икона на светеца съхравяща се в Солун. Началото на въстанието обече не се развило много успешно и братята трябвало да се оттеглят на север от Дунава. Император Исак ІІ Ангел превзел Търново и пренесъл чудотворната икона в двореца си. На това събитие Теодор Валсамон посветил панагирично стихотворение.

Въпреки че св. Димитър започнал да се счита за покровител на династията на Асеневци, следващото събитие се отняся до смърта на още един български цар, при това от същата династия. През 1207г. обсаждайки Солун цар Калоян поченал от плеврит. Тъй като заболяването е свързано с бодежи в сърцето, това послужило за основа на версията, че Калоян е бил убит от св.Димитър.

Част от авторите говорят, че това станало от „невидима ръка“, т.е. не се касае за убийство, а за смърт, но чрез намеса свише. Но познатия ни вече Йоан Ставракий доразвил тезата, като дори сочи, че царя макар и прободен в сърцето обвинил за убийството си куманския предводител Манастър, че даже успял и да го разпита.

След XVI век, заедно с други светци-воини, е представен като един от конниците на апокалипсиса – той язди червен кон. В тези изображения свети Димитрий убива някакъв символ на злото. В много български икони неговото копие пронизва Василий II Българоубиец, турчин.

В гръцката иконография често жертвата е българският цар Калоян, в Русия – татарин – т. е. формално злото се асоциира с някой, който конкретно го олицетворява в някакъв исторически етап и среда. Православните църкви, с цел да изгладят възможните националистични тълкования на иконографията, приемат, че жертвата на свети Димитър е антихристът.

По този ,,тънък“ начин цар Калоян, е подложен на обругаване в… собствените ни черкви. Както е известно, най-малкият брат на династията – българският цар Калоян, умира пред стените на Солун през 1207 г., убит в палатката си преди решителното сражение, в което се е готвел да превземе града. Версиите за извършителя са различни. Главно от средите на гръцкото духовенскво тръгва версията, че той е бил убит от покровителя на Солун – св. Димитър.

През ХVI век гръцкото духовенство пуска в обръщение фалшификат на иконата на св. Димитър. Този късен вариант на изображението на светеца понякога е назоваван „Св. Димитър убива цар Скилион“. Скилион е обидно название на цар Калоян, измислено от византийците, които го наричат Кало-Йоан, т.е. Кучето-Йоан, и обръщат това име в Скилийон.

Та въпросната икона поради недостатъчна грамотност на духовниците ни виси и стои спокойно в черквите из страната, продаваше се като картичка дори в патриаршеския храм „Св. Александър Невски“. След обръщение на бившия председател на БАН акад. Иван Юхновски до синода фалшификатът като че ли изчезна поне от храма. Но псевдоиконата доскоро можеше да се види дори в българската черква в Одрин, дори в нестинарските села край Малко Търново и в черквата на туристическата атракция с. Бръшлян пак там.

Не е ли време българската църква да си свърши работата, като премахне от светите си места антисимвола на България, както постъпват сливенски свещеници?

Източник: Звънар

Бележка на редакцията: Любопитното е, че въпросната икона днес продължава да се рисува от съвременните иконописци - откриваме я в артгалерия, изографисана от Ралица Саралиева.



В Националната галерия е заведена като „Св. Димитър, велик воевода на кон“, датирана от 1617 г. и произхождаща от Велико Търново.



Та добре е да се знае какво точно изобразява тя.



В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Торлаци несърби
30.10.2023 14:19:35
0
0
Глупости на търкалета, Православието е гръцко нещо а почти всички българи са православни.
Кажете "Благодарим за православието, гърци!"

Anatol Popescu: LA PAȘTELE CALULUI TROIAN…, sau limba ”moldovenească” – calul troian al ucrainizării școlilor românești din Ucraina = Anatol Popescu: The "Moldovan" language - the Trojan horse of the Ukrainization of Romanian schools in Ukraine
(Преводът на румънските заглавия осъществен чрез Google Translate)
octombrie 17, 2023
https://rgnpress.ro/2023/10/anatol-popescu-la-pastele-calului-troian-sau-limba-moldoveneasca-calul-troian-al-ucrainizarii-scolilor-romanesti-din-ucraina/

Dr. Eugen PATRAȘ: De ce Ucraina promovează „limba moldovenească” braț la braț cu Rusia agresoare? = Dr. Eugen PATRAȘ: Why does Ukraine promote the "Moldovan language" arm in arm with aggressor Russia?
iulie 7, 2023
https://rgnpress.ro/2023/07/dr-eugen-patras-de-ce-ucraina-promoveaza-limba-moldoveneasca-brat-la-brat-cu-rusia-agresoare/

De ce minte Marcel Ciolacu când spune că a rezolvat problema minorității românești din Ucraina! Ciolacu: “Va fi în oglindă, voi face un anunț de la Kiev” = Why is Marcel Ciolacu lying when he says he solved the problem of the Romanian minority in Ukraine! Ciolacu: "It will be in the mirror, I will make an announcement from Kiev"
octombrie 16, 2023
https://rgnpress.ro/2023/10/de-ce-minte-marcel-ciolacu-cand-spune-ca-a-rezolvat-problema-minoritatii-romanesti-din-ucraina-ciolacu-va-fi-in-oglinda-voi-face-un-anunt-de-la-kiev/

Ciolacu prins iarăși cu minciuna! Ce a anunțat Ciolacu despre „limba oficială pentru românii din Ucraina” și ce conține, în realitate, declarația comună adoptată de Guvernele de la București și Kiev = Ciolacu caught again with a lie! What Ciolacu announced about the "official language for Romanians in Ukraine" and what, in reality, the joint declaration adopted by the Governments of Bucharest and Kiev contains
octombrie 20, 2023
https://rgnpress.ro/2023/10/ciolacu-prins-iarasi-cu-minciuna-ce-a-anuntat-ciolacu-despre-limba-oficiala-pentru-romanii-din-ucraina-si-ce-contine-in-realitate-declaratia-comuna-adoptata-de-guvernele-de-la-buc/

Anatol Popescu: Să înțelegem din declarațiile premierului Ciolacu, că la Kiev vor fi recunoscuți și „moldovenii” din Ucraina drept etnici români? = Anatol Popescu: Are we to understand from Prime Minister Ciolacu's statements that the "Moldovans" from Ukraine will also be recognized as ethnic Romanians in Kiev?
octombrie 23, 2023
https://rgnpress.ro/2023/10/anatol-popescu-sa-intelegem-din-declaratiile-premierului-ciolacu-ca-la-kiev-vor-fi-recunoscuti-si-moldovenii-din-ucraina-drept-etnici-romani/

Nu mai există limbă “moldovenească” în Ucraina?! = There is no more "Moldovan" language in Ukraine?!
octombrie 27, 2023
https://rgnpress.ro/2023/10/nu-mai-exista-limba-moldoveneasca-in-ucraina/

Официална Румъния се опитва да претопи/румънизира етническите молдовци в Украйна чрез принуждаването на украинските власти повече да не признаят молдовски език. Принуждаване чрез изнудване: вето спрямо членството на Украйна в ЕС и други шантажи.
Щом няма молдовски език, как може да има етнически молдовци, тоест молдовска народност? "Вие сте румънци, а ние, румънските власти, ще ви освободим от <<украинските окупатори>>"
(Етническите молдовцки в Украйна живеят предимно в Одеска област и района на град Хотин на област Чернивци. Етническите румънци живеят предимно в западната част на област Чернивци: в района на гр. Чернивци, Херца и т.н.)
Има австрийска народност или нация, обаче няма австрийски език.
"Има" босненски, хърватски, черногорски езици, различни от сръбски; защо да няма молдовски език?
"Има" валенсиянски език, отделен от каталански; защо да няма молдовски език?

В Румъния има закон 299/2007 г. според който молдовците се смятат в Румъния и от румънските власти за румънци, независимо че болшинството от молдовците в Молдова се смятат себе си за етнически молдовци, а не за регионални/молдовски румънци и независимо че в Украйна има хора които се смятат себе си за етнически молдовци.

Persoanele aparținând filonului cultural și lingvistic românesc trebuie să beneficieze de sprijinul statului român înrudit
https://rgnpress.ro/2019/05/persoanele-apartinand-filonului-cultural-si-lingvistic-romanesc-trebuie-sa-beneficieze-de-sprijinul-statului-roman-inrudit/

https://www.cdep.ro/relatii_publice/site2.text_presa?pid=18168&catg=3&timp=&asoc=G20162006&prn=1

И това при положение в румънските училищни и университетски учебници по "история" пише че Украйна има в състава й "изконните румънски земи" Буджак (=Южна Бесарабия), Северна Бесарабия (районът около гр. Хотин), районът около гр. Херца, Северна Буковина (районът около гр. Чернивци), Змийски Остров и малка част от делтата на р. Дунав. Всички тези земи са били в състав на Велика Румъния.
И при положение че от дълги години има тристранен съюз ("трилатерала") Румъния-Полша-Турция, насочена срещу Русия, а и срещу Украйна и Бг., като е добре известно че Полша и Румъния имат териториални претенции към Украйна, а Турция мечтая за Кримски полуостров, "де факто" част от Русия, обаче "де юре" част от Украйна, земя която украинците също мечтаят да си върнат.
Турция и Румъния също имат териториални претенции спрямо Бг.

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate România – Polonia – Turcia, de la Istanbul
26.05.2022
https://www.mae.ro/node/58763

Също важи и за рударите, бояшите, власите от която и да е група:
например: "истро-румънците" в Хърватско се нарича себе си (етнически) власи и жеянци, а не румънци, въпреки че в Румъния те са познати под името "истро-румънци", и според закон 299/2007 г. те са румънци независимо дали искат или не.

Ocuvanje vlaskog i zejanskog jezika
https://www.vlaski-zejanski.com/en/
https://www.vlaski-zejanski.com/hr

Почти всичките власти в България се смятат себе си за под-група на български народ (въпреки че знаят че родният им език не е български).
Също важи и за власите в Сърбия които се смятат себе си за етнически сърби (въпреки че знаят че родният им език не е сръбски).

Има и още друга група власи, в Гърция и РСМ, в област Мъглен или Молген които румънските власти ги смятат за румънци и ги наричат "меглено-румънци", въпреки че (вероятно) твърде малко от тях се смятат себе си за румънци.

European Charter for Regional or Minority Languages
https://www.coe.int/en/web/european-charter-regional-or-minority-languages/languages-covered

States Parties to the European Charter for Regional or Minority Languages and their regional or minority languages
https://rm.coe.int/november-2022-revised-table-languages-covered-english-/1680a8fef4

Според официална Румъния Украйна и Хърватия нарушават румънския закон 299/2007 г. като признават молдовски език за различен от румънски (Украйна), съответно истро-румънски език за отделен от "бояшо-румънски"!!!
Въпреки че има хора с молдовско етническо/национално самоопределение в Украйна и хора със влашко, жеянско етническо/национално самосъзнание в Хърватско!!!

(За бояшите не знам как се смятат себе си: дали се смятат бояши, роми, румънци или хървати.
Сигурно е че в Румъния никой от обикновените румънци не смята румъно-езичните роми (рудари, тоест бояши) за румънци, а за роми, независимо че рударите са с румънски роден език.)

Според Европейската харта за регионалните или малцинствените езици Украйна признава и молдовски, и румънски език като малцинствени езици.
Според същия документ Хърватия признава и истро-румънски език, и бояшо-румънски език.
Бояшите са ромите с роден език (архаичен) румънски, нещо като копанарите, вретенарите и коритарите в Бг. В Румъния румъно-езичните роми са познати под името "рудари".
Бояшите говорят архаичен румънски диалект(и) обаче истро-румънски не е диалект на румънски, а отделен език.
Според Румънската "Академия" бояшите говорили под-диалект на стандартен румънски (на т.н. дако-румънски), докато истро-румънски бил румънски диалект. Под-диалектите приличат помежду си повече от диалектите.

Да не забравим че Румъния признава русинско национално малцинство, отделно от украинското, а също и македонско национално малцинство, различно от българското.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки