Базиликата край Звездица и особеностите на раннохристиянската архитектура


Базиликата край Звездица и особеностите на раннохристиянската архитектура
20 Октомври 2023, Петък


Останките й са повърхностно проучени в началото на XX век от Карел Шкорпил

Автор: Георги Александров

През късната античност, от IV до началото на VII век, в района около Одесос (както тогава се е наричала Варна) се издигат много храмове от новата за Римската империя религия християнството. Някои от религиозните традиции в тази епоха обаче са били по-различни, от тези, които познаваме днес.

Тази информация достига до нас благодарение на археологическите проучвания на късноантичните храмове. Сред тях е базиликата, която се намира край варненското село Звездица. Останките са повърхностно проучени в началото на XX век от Карел Шкорпил.



Когато извършва сондажите си, великият учен има нещастието те да попаднат на места, които не му позволяват да направи точна преценка за обекта, на който е попаднал. Но нещастието за едни, е щастие за други.

Днес археолозите разкриват подробности за този храм, който е с впечатляващи размери – 29 на 16 местра. Базиликата е била с изключително интересни елементи, богата украса и нетрадиционна, според днешните разбирания вътрешна архитектура.

Проучването на руините на храма дава допълнителна информация за някои стари исторически и археологически спорове и диспути - за устройството на религиозните сгради от този период.

Какви са тези спорове и какво е представлявал храма край Звездица, разказва ръководителят на проучването гл. асистент Васил Тенекеджиев от варненския археологически музей в документалния филм на телевизия СКАТ, който можете да гледате ТУК.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки