В Бургас ще има безплатни консултации за диабетици


В Бургас ще има безплатни консултации за диабетици
Снимки: УМБАЛ-Бургас
10 Октомври 2023, Вторник


Денят на отворените врати ще е в единственото отделение по ендокринология в Бургаска област, което се намира в булгаската УМБАЛ

Автор: Десант

Единственото отделение по ендокринология в Бургаска област, което се намира в УМБАЛ Бургас, отваря вратите си за безплатни консултации. Инициативата на медиците е посветена на Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември.

През октомври и ноември ще бъдат консултирани безплатно диабетици, които желаят да се срещнат със специалист-ендокринолог, за да обсъдят своето състояние, диета, лечение.

В отделението се извършва най-съвременна диагностика и лечение на захарен диабет, както и цялостна грижа за проследяване на пациентите. Провеждат се обучения за правилно хранене и двигателна активност, както и контрол на кръвната захар в домашни условия.

„На отворените врати каним всички диабетици, които имат лош контрол на кръвната захар, нуждаят се от допълнителни консултации относно храненето и проследяването, както и тези, които желаят да получат второ мнение или просто да поговорят с лекар-специалист“, посочва д-р Стефка Стефанова, специалист-ендокринолог и началник на отделението.

Консултациите ще бъдат извършвани от нея и колегите й д-р Надя Делииванова, специалист-ендокринолог и д-р Диляна Иванова.


На снимката отляво надясно: д-р Надя Делииванова, д-р Стефка Стефанова и д-р Диляна Иванова 

От тази година Здравната каса финансира поставянето на постоянни сензори за проследяване нивата на кръвната захар при диабетици. Вече не е необходимо това да става чрез убождания, които често са досадни и травмиращи за пациентите. Сензорите доскоро бяха одобрени по каса само за деца, но вече е възможно да се поставят и на възрастни. По време на отворените врати ще се обсъди тази възможност за нуждаещите се диабетици.

Безплатните консултации ще се проведат след предварително записване на тел. 0879 357 660. Записванията се осъществяват всеки делничен ден от 16 до 18 ч.

Отделението по ендокринология в УМБАЛ Бургас е ключово за региона, защото няма друго място, на което да се лекуват и проследяват в болнични условия пациенти с ендокринологични проблеми. По-голямата част от тях са диабетици. Годишно през отделението преминават близо 1500 пациенти.

Стресът, недоимъчното хранене, лошите битови условия са най-честите причини за възникването на диабета. Добре е всеки човек да се изследва за диабет поне веднъж годишно.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки