Канят фирми да съборят сградата в Росенец


Канят фирми да съборят сградата в Росенец
Снимка: Черноморие
04 Октомври 2023, Сряда


На две обществени поръчка вече не се явява нито един кандидат

Автор: Десант

Областният управител на Бургаска област Пламен Янев отправи покани към три общински и две частни фирми за събарянето на незаконните сгради в лесопарк Росенец.

На втората обществена поръчка, обявена от държавата преди месец, отново не се яви нито един кандидат, макар че сумата за събарянето бе значително увеличена. Затова администрацията следва процедурата по закон, а именно чрез отправяне на директни покани към строителни фирми.

Писмо-покана за сключване на договор е изпратено до три бургаски общински фирми, чийто основен предмет е строителство – „Чистота“ ЕООД, „Бургасинвест“ ООД и „Благоустройствени строежи“ ЕООД. Покана е изпратена и до две частни строителни фирми, които са проявили интерес към обществената поръчка, но не са подали документи за участие в нея.

„Тези сгради в Росенец са ярък пример за корупция и усещане за „завладяна държава“, затова доведоха и до мащабни протести през лятото на 2020 г. Държавата е обявила необходимите законови процедури за събарянето, издействахме и увеличение на сумите, които са осигурени и фирмата-изпълнител ще ги получи“, коментира Пламен Янев.

Поканите до общинските фирми в Бургас той мотивира с факта, че незаконното строителство е на територията на Община Бургас и именно тя е отговорна за премахването, ако собственикът на имота не го направи. „Силно се надявам да покажем, че не толерираме беззаконието не само на думи, а и чрез дела“, допълни областният управител.

Предмет на процедурата е премахване на триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, обявени за незаконни със заповеди на Община Бургас. Те се намират на плажа в местността Отманли и към момента не се използват.

След протестите през 2020 г. Община Бургас назначи проверка, която доказа незаконното строителство, но не успя да установи извършителя. И двете сгради попадат в държавни терени, затова според нормативните изисквания премахването им трябва да организира държавата. На първата обявена обществена поръчка през 2021 г. не е подадена нито една оферта.

Към днешна дата сумата е увеличена от 68 200 лв. на 166 422,80 с ДДС. Остойностяването на дейностите по събаряне и разчистване на терена и за двете обществени поръчки е извършено от бургаската общинска фирма „Чистота“ ЕООД.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки