Агенцията по горите и регионалните дирекции засилват проверките в активния период на снабдяване с дърва за огрев


Агенцията по горите и регионалните дирекции засилват проверките в активния период на снабдяване с дърва за огрев
Снимката е илюстративна
04 Октомври 2023, Сряда


Само през последната седмица на септември са съставени повече от 90 акта за установени нарушения по Закона за горите

Автор: Десант

Изпълнителна агенция по горите засилва контрола във връзка с периода на интензивно снабдяване с дърва за огрев и предстоящия отоплителен сезон.

Екипите на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции са непрекъснато на терен, като се проверяват обектите, в които се добива дървесина, произходът, количеството и законността на превозваната дървесина, транспортните средства и физическите лица, извършващи дейност в горите, както и складовете, в които се преработва и съхранява дървесина.

Само през последната седмица на септември са съставени повече от 90 акта за установени нарушения по Закона за горите.

Собственик на склад в с. Скравена, общ. Ботевград, е санкциониран от служители на РДГ София за нередовно водене дневник за постъпила и експедирана дървесина от обекта, както и за неизправно видеонаблюдение. За същото нарушение е глобен и собственик на обект за съхранение на дървесина в с. Рибарица, общ. Етрополе.

Задържан е камион с 50 пр. куб.м незаконна дървесина след съвместна проверка на екип на РДГ Ловеч и органите на полицията. Последващата инспекция установила, че дървесината е добита от обект за добив на дървесина в с. Ломец, общ. Троян, и транспортирана до община Гулянци, обл. Плевен, без превозен билет.

По случая е образувано досъдебно производство, като са задържани  водачът на МПС то и упълномощеното лице на обект по чл. 206 от Закона за горите, който е издал превозен билет в нарушение на нормативната уредба.                         

При друг случай е задържана контролна горска марка, използвана от лице, без присъствие на притежателя й. Служителите на РДГ Ловеч ще потърсят  административнонаказателна отговорност на лицето, преотстъпило марката, както и на нарушителя, използвал чуждата марка.

В регионалния обхват на дирекцията на горите в Смолян, през последната седмица, най-много актове са съставени за липса или неработещи GPS устройства на автомобилите, превозващи дървесина.

Целта на проверките е както установяване на нарушения, така и осъществяване на превенция в периода на масово снабдяване с дърва за огрев.

Продължават и съвместните специализирани акции с органите на министерството на вътрешните работи за съхранение на незаконна дървесина по домовете. Всички дърва за огрев, които потребителите купуват, трябва да са маркирани с контролна горска марка и да са придружени с превозен билет. В противен случай контролните органи могат да конфискуват дървата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки