Какъв е приносът на дъждовните червеи за селското стопанство


Какъв е приносът на дъждовните червеи за селското стопанство
shutterstock.com
03 Октомври 2023, Вторник


Според учените, той съставлява около 6,5% от годишното производство на ориз, пшеница, царевица и ечемик

Автор: Десант

На градинарите е добре известно, че дъждовните червеи помагат почвата да се поддържа здрава. Сега обаче учени от американския Университет в Колорадо са успели да оценят доколко подземната активност на тези нисши твари действително е важна за световното производство на храна. Резултатите от техния труд са публикувани в Nature Communications.

Според изследването им, приносът на дъждовните червеи във световния ежегоден добив на зърно е над 6%. И всичко това е благодарение на ключовата им роля в земните екосистеми. 

Червеите спомагат за разлагането на мъртвия растителен материал, освобождавайки хранителни вещества, необходими за растежа на растенията, а прокараните от тях тунели в почвата помагат за развитиено на кореновите системи. 

По данни на специалистите, дъждовните червеи също така помагат на растенията да устоят на най-разпространените патогени, като стимулират защитните им механизми.

Учените са направили анализ на картата на разпространение на популацията на дъждовните червеи, характеристиките на земята/пръстта, плодородието, а също и на предишни изследователски работи за продуктивността на растенията, за да оценят приноса на червеите в производството на ключови селскостопански култури. 


Карта с приноса на дъждовния червей за добива на зърно  

Той се определя по процента от реколтата, която е произведена с непосредственото участие на дъждовните червеи.

Експертите са стигнали до извода, че приносът му съставлява около 6,5% от годишното производство на ориз, пшеница, царевица и ечемик, и този принос може да е още по-голям, доколкото на много места по света тяхната дейност може би е недостатъчно проучена.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки