Трудно достъпният резерват „Северен Джендем” е с най-голяма средна надморска височина в Централен балкан


Трудно достъпният резерват „Северен Джендем” е с най-голяма средна надморска височина в Централен балкан
Снимка: НП „Централен Балкан"
03 Октомври 2023, Вторник


Тази година той отбеляза 40 години от създаването си

Автор: Десант

Резерват „Северен Джендем” отбеляза 40 години от създаването си. Той е с най-голяма средна надморска височина на територията на Национален парк „Централен Балкан“ и се намира близо до  Априлци. Обявен е на 30 септември 1983 г.,  за да се съхранят отделни екосистеми, както и скалните и карстови образувания, които могат да се видят тук. Площта му е 1610 хектара.

„Северен Джендем” обхваща част от северните склонове на Централна Стара планина във водосбора на река Видима. На територията му се намират ниските и средните части от склоновете на връх Ботев.

Релефът в него е силно разчленен и богат на скални форми, често труднопроходими. Заедно с множеството долини и зъбери се срещат и обширни тревни площи и горски масиви. Сред богатствата на „Северен Джендем” са близо 30 водопада с височина над 20 метра. Най-внушителният от тях е водопад Видимско пръскало.

Повече от 2/3 от територията e покрита с вековни гори. Характерни са буковите и буково-еловите гори. Редки и застрашени от изчезване видове са оцелели само в тази естествена крепост и никъде другаде в България. Запазено е необичайното съобщество на сибирска хвойна, миртолистен рододендрон и синя боровинка.

Връзката с другия резерват – „Джендема”, го прави част от обширна обетована земя – убежище за дивата коза, за мечката, за вълка, за благородния елен, за сърната, за скалния орел, за сокола скитник и скалолазката.

„Северен Джендем” е изключително трудно достъпен. Посетителите могат да се насладят на неговата красота по изградените екопътеки – „Видимско пръскало”, „водните дупки” и „По пътя на балканджиите”.                                                                  
              
През резервата се допуска само пешеходно преминаване по маркираните пътеки.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки