Фондация ще учи на творческо писане младежи от... ЛГБТИК общността


02 Октомври 2023, Понеделник


Тя ще осигури безплатни възможности да развиват писателските си умения чрез поредица от срещи с ЛГБТИК+ автори от България, Великобритания, Нидерландия и САЩ

Автор: Десант

Пореден реверанс към ЛГБТИК+ общността с финансовата подкрепа на Столична община и програма „Култура” прави учредена в София неправителствена организация, известна като Фондация „Елизабет Костова“. Тя обяви тези дни първото издание на своя програма по творческо писане за младежи с нестандартна сексуална ориентация, озаглавена „Gay Writes”.

В продължение на месец организацията ще предоставя на български младежи между 13 и 23 години от ЛГБТИК+ общността безплатни възможности да развиват писателските си умения чрез поредица от срещи с ЛГБТИК+ автори от България, Великобритания, Нидерландия и САЩ под формата на работилници, дискусии, лекции и четения.

Програмата включва виртуални менторски срещи с писателите Алара Адилоу (Нидерландия), Гарард Конли (САЩ), Елизабет Чакрабарти (Великобритания) и Теймур Сумро (Великобритания).
присъствени работилници по творческо писане с Йордан Славейков,  Николай Йорданов и Рене Карабаш, а също и литературно четене на стихотворения от Николай Атанасов и Николай Бойков.

Фондация „Елизабет Костова“ е учредена в българската столица на 24 май 2007  г. с мисия уж „да подкрепя българските писатели и българската литература“. През януари 2016 г. в щата Ню Йорк, САЩ, пък е регистрирана Elizabeth Kostova Foundation, Inc.

Самата Елизабет Костова е завършила Йейлския и Мичиганския университети. Първият й роман „Историкът“ е преведен на повече от 44 езика и е продаден в почти 5 милиона екземпляра в цял свят.

Иначе тя живее в Съединените щати, където е преподавала в Мичиганския университет, в магистърската програма по изящни изкуства на Университета в Северна Каролина (Уилмингтън) и в Колежа по изкуство и дизайн „Савана“ (Атланта). Член е на Университетския съвет на Американския университет в България, както и на съвета на издателството към Университета на Северна Каролина.

В случая изумява идеята българските писатели да бъдат така сегрегирани на ЛГБТИК+ и нормални творци. Не е ли обяздван Пегас еднакво от всички, та специално трябва да се правят обучения на ездачи с различна сексуална ориентация. И всичко това – подпомогнато от Столична община и нейната програма „Култура“?! 

Няма да се изненадаме, ако скоро условие да получиш литературна награда ще е да си автор от „общността“.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки