Нощ на прилепите в русенския Лапидариум


Нощ на прилепите в русенския Лапидариум
Снимката е илюстративна
02 Октомври 2023, Понеделник


Участниците в събитието ще научат, че тези същества никак не са страшни, а напротив, различни и симпатични и притежават сетива и възможности, за които не сме и подозирали

Автор: Десант

На 7 октомври от 17:00 ч. в Лапидариума на Регионален исторически музей – Русе ще се отбележи 27-ма Нощ на прилепите в Европа.

Участниците в събитието ще научат, че тези същества никак не са страшни, а напротив, различни и симпатични. Те притежават сетива и възможности, за които не сме и подозирали. Ехолокацията се използва от някои животни, например делфините, китовете и прилепите, за ориентация и намиране на храна.

Прилепите са способни да летят в пълна тъмнина в убежищата, в които живеят – пещери, фуги в жилищни сгради, пукнатини, хралупи на дървета и др. Те генерират ултразвук, който варира от 14 000 до 100 000 Hz, което е над прага на човешкия слух (обикновено между 20 Hz и 20 000 Hz). Отделни индивиди от човешкия вид могат да чуват в ниския спектър на ултразвука, но това е рядко срещано.

В България се срещат 33 вида прилепи от установените 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Крилатите мишки са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят са вредители в селското стопанство, а тези в градовете помагат в борбата с комарите. Едно малко кафяво прилепче може да изяде 1000 комара на вечер!

Един от начините да защитим прилепните колонии е като запазим и над 6000 пещери в България. Много от тях попадат в местообитание, което е обект на защита в мрежата НАТУРА 2000 по Директивата за хабитатите – местообитание 8310 Неблагоустроени пещери. В Област Русе това са пещерите Орлова чука, Зоровица и Гъбарника.

Какви събития предстоят?

Демонстрация на ехолокация, игри със звука и за ума, ориентация в пространството, „прилепни игри“, занимателни ателиета, арт работилници, презентации, ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите.

Посетителите ще имат възможност да се включат в много други образователни игри и работилници. Сред тях са „В ръкавиците на прилепаря“ – маркиране на „прилепи“ и методи за улавянето им; Занимателна работилница за изработване на домино на прилеп; Ателие за изработване на макети на прилеп от глина; Образователна игра „Какво не знаем за прилепите?“; „Да изследваме прилепите” – игра в тунел за опознаване на убежищата на прилепит; Кулинарна работилница – украса на сладки с форма на прилеп и др. 

Партньори на събитието са Сдружение „Приятели на музея“ и EUROBATS.

При неблагоприятни метеорологични условия мероприятията ще се проведат в Екомузей с Аквариум – ул. Етър 3.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки