В бургаския музей ще бъде изнесена лекция за изселването на българи от село Пишманкьой през лятото на 1913 г.


В бургаския музей ще бъде изнесена лекция за изселването на българи от село Пишманкьой през лятото на 1913 г.
Носия от Пишманкьой във фонда на бургаския музей
28 Септември 2023, Четвъртък


В рамките на образователна програма „Опознай Бургас и Бургаския край“ проф. Пламен Павлов ще пренесе пубиката във времето на въстанието на Теодор и Асен

Автор: Десант

Бургаският музей възстановява своята обществено ориентирана образователна програма „Опознай Бургас и Бургаския край“. Идеята на любознателната инициатива е да представи познати, но и не толкова, интересни и значими събития, лица, предмети, природни дадености и явления, елементи от традиционно-обредната ни система, археологически находки и обекти, които хвърлят светлина върху историческото минало или характеризират спецификите на Бургас и региона в природогеографско отношение.

Ще бъде подбрана тематика от различни области на познанието, а лекциите ще се водят от уредници от отделните музейни експозиции.

Лекциите ще се провеждат всеки вторник от 17,30 часа в Етнографския музей на ул. Славянска 69. Те ще бъдат придружени с презентации с продължителност в рамките на 30 минути.

През октомври посетителите ще имат възможност да се запознаят отблизо с част от постиженията на екипа археолози, проучващи крепостта Русокастро, да си припомнят защо Димитровден е особено „личен ден“ в народния календар и да научит повече за някои интересни обитатели на Черно море.

Като лектор ще гостува един от специалните приятели на бургаския музей – проф. Пламен Павлов, който ще пренесе пубиката в средновековната епоха, към датата 26 октомври 1185 г., началото на въстанието на търновските боляри Теодор и Асен, с което се прогласява т.нар. Второ българско царство.

Първата лектория от музейно-образователната програма е насрочена за 3 октомври, а темата е „Разказ от първо лице за изселването на българи от село Пишманкьой, Малгарско през лятото на 1913 г.“.

Предложеният материал, разработен от Иванка Делева, гл. уредник на Историческата експозиция, е основан на устен разказ по спомените на участничка в принудителното изселване на българите – жители на с. Малгара, Кешанско след Втората балканска война 1913 г.

Повествованието проследява съдбоносно събитие от живота на Мара Граматикова и нейното семейство – драматичното пътуване от родното село в Източна Тракия до България. Нелекият път на прогонените българи завършва със заселването им в Папарус (дн. кв. Сарафово), едно от новобособените бежански поселения в Бургаска област от началото на XX век.

Лекцията е по повод 110-годишнината от Междусъюзническата война, чийто край е отправна точка за масово бежанско движение на българи. Неговото многостранно отражение върху историческото развитие на страната ни не спира да предизвиква различни въпроси, някои от които все още очакват своите отговори.

Таксата за посещение за възрастни е 5 лв, за учащи и пенсионери – 3 лв.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки