Проект ще докара до „Пурпурната крепост на Югоизтока“ електричество


Проект ще докара до „Пурпурната крепост на Югоизтока“ електричество
Снимка: РИМ-Бургас
25 Септември 2023, Понеделник


Славната история на Русокастро дава бъдеще на цялата община Камено 

Автор: Десант

Община Камено предстои да реализира идеята си за цялостен туристически продукт за българи и чужденци, осигурявайки качествена и комплексна услуга за гости и местни жители. Акцентът ще е върху славната история на крепостта Русокастро, но с обхват на всички забележителности в района. 

Това стана ясно по време на пресконференцията за представяне на дейностите по проект "Местните общности в подкрепа на културния туризъм „Пурпурната крепост на Югоизтока".

„Община Камено вече кандидатства по програма „България – Турция“ с проект, в който са включени поставяне на фотоволтаици, за да може до крепостта да се доставя електричество, то ще бъде свързващо и с декоративното осветление. Гостите ще могат спокойно да остават там за по-дълго време. Ще се развиват и различни дейности от местните жители.

По този начин ще предложим на туристите един добър продукт, включващ история, културни и природни забележителности, но и възможност за отдих, забавления и по-продължителен престой“, съобщи кметът на Община Камено Жельо Вардунски.

И допълни, че другата цел е мястото да бъде водоснабдено. „Ако се осигури вода и канализация, мисля че районът може да се съживи и да привлича множество туристи“, изтъкна още той.

Сред успешните дейности, заложени в проекта „Местните общности в подкрепа на културния туризъм „Пурпурната крепост на Югоизтока“, беше привличането на популярни лица, влогъри и инфлуенсъри, които, след като се запознаят с местността, да направят предложения и да популяризират възможностите й.

Презентациите на живо в зоната на крепостта и околните забележителности получиха десетки положителни отзиви. А сред предложенията влязоха обособяване на зона за кепмери и каравани за туристите, представяне на местни обичаи, предлагане на сувенири и продукция в търговски кът, развиване на места за настаняване в близост и др.

През 2022 г. Община Камено кандидатства с проект, за да продължи усилията си за създаване и промотиране на цялостен туристически продукт „Крепост Русокастро“ чрез опазване, социализация и представяне на културното, природното и историческото наследство, част от територията на МИРГ Бургас-Камено.

Настоящият проект „Местните общности в подкрепа на културния туризъм „Пурпурната крепост на Югоизтока” е финансиран по договор № МДР-ИП-01-126/23.09.2022 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за морски дело и рибарство 2014-2020 г., по процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.098 „Развитие и популяризиране идентичността на територията на МИРГ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ Бургас-Камено“, приоритет на Съюза 4 „Повишаване на заетостта и териториалното сближаване“.

Финансираните дейности имат за цел да подобрят достъпността за посетители, инфромационната среда да се допълни с нови табели и дигитални инструменти, както и да се създадат предпоставки за допълнителна заетост на местното население и предлагане на тяхната продукция.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки