Ортопеди ще преглеждат безплатно в Бургас


Ортопеди ще преглеждат безплатно в Бургас
Снимка: УМБАЛ-Бургас
19 Септември 2023, Вторник


Кампанията се организира съвместно с медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“ и е посветена на неговата 20-годишнина

Автор: Десант

Лекари от Клиниката по ортопедия на УМБАЛ Бургас ще преглеждат безплатно през октомври. Кампанията се организира съвместно с медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“ и е посветена на неговата 20-годишнина. Тя ще се проведе в ортопедичния кабинет, а фокус са възрастните хора с продължителни болки и затруднения в ставите. Направление от личен лекар не се изисква.

За прегледите могат да се запишат пациенти над 60 г., които имат оплаквания . Сред тях са болки в ставите – в таза, коленете, раменете, стъпалата, трудно раздвижване, ограничение в движенията. Пациенти с вече сменени стави, които продължават да изпитват дискомфорт, болка или други оплаквания, също могат да се запишат за консултация.

„Годишно в болниците в Бургас се поставят над 600 изкуствени стави. Част от тези хора във времето също имат проблеми поради различни причини – промяна в позицията, износване на компонентите, разместване на  импланти, а  в някои  случаи и инфекции. Налагат се ревизии, с  които да се  подобри състоянието и качеството на живот на пациентите.

В Клиниката по ортопедия на УМБАЛ Бургас всеки  месец наред с първичните смени на големи  стави извършваме  и ревизии на усложнени случаи или на пациенти, при които се е стигнало до износване на отдавна поставени изкуствени стави. Това е нормално развитие във времена на напредване на медицината, увеличена продължителност на живота, когато все повече пациенти са оперирани с тези методи “, обясни д-р Стоян Христов, д.м., ръководител на Клиниката по ортопедия.

Прегледите ще се осъществяват след записване на час на тел. 0879 522490, всеки делничен ден от 12 до 13 ч. Пациентите трябва да носят предходната медицинска документация – епикризи и стари изследвания, в случай, че разполагат с такива.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Лесковац Лесковъц е Бг
26.09.2023 02:08:48
0
0
Доколкото ми е известно, при заселването на славяните в Балкански полуостров (славяни както от бг, така и от сръбски род), единствената различна фонетическа черта между двата езика беше наличието на "щ" и "жд" в български, където сръбски имаше (и има) меки "ч" (ћ) и "дж" (ђ), например: къща-кућа, между-(из)међу
Ако носителите на преходните бг.-сб. говори, т.н. шопи и торлаци които имат твърди "ч" и "дж" в своите говори, първоначално, тоест при заселването на славяните в Балканите, бяха сърби (които имаха "ћ" и "ђ" в техен език), а чак после са влизали под влиянието на бг език, то те щяха да имат "щ" и може би и "жд", понеже в сръбски има "щ" от друг славянски произход, например думите "позорище" и "казалище", тоест наставка "-ище"). Те нямаха да изпитват трудност при подражаването на бг. произношения "къща", "пещера", "помощ" (като резултат на бг влияние) понеже има групировка от съгласни "щ" в сръбски език която произхожда от славянски, без това да се дължи на бг влияние (наставка "-ище", думи като прегрщ, штит и т.н.)
В обратен случай, ако носителите на бг-сб преходни говори, първоначално бяха славяни от бг род, които после са влизали под влияние на сръбски език (става дума за старото сръбско влияние, понеже след 1878 г. торлашките преходни говори са подложени на ново такова), то липса на типично сръбските съгласни меки "ћ" и "ђ" от говорите им и наличието на твърди "ч" и "дж" (в думи като "куча", "меджу") може да се обясни с това че българите не са били в състояние напълно да подражават срб. произношения с "ћ и "ђ", а са ги заменили с най-подобяващите бг съгласни "ч" и "дж" като "ч" присъства в български (думи като: вечер, черен, червен), а "дж" се образува лесно, от "жд" с обратно подредени съгласни "ж" и "д".
Така че торлаците и шопите първоначално са били българи, а не сърби.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки