Изложба „1908. Армията и Независимостта“ и безплатен музеен тур в Националния военноисторически музей


Изложба „1908. Армията и Независимостта“ и безплатен музеен тур в Националния военноисторически музей
19 Септември 2023, Вторник


Специално за празника са представени свидетелства за историческия акт, ознаменувал стремежа на българския народ за равноправно присъствие на картата на Европа като самостоятелна държава

Автор: Десант

По повод 22 септември Националният военноисторически музей е подготвил изложбата „1908. Армията и Независимостта“, както и безплатен музеен тур.

Посветена на 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта, експозицията представя артефакти, пренесли през времето духа на историческия акт, ознаменувал стремежа на българския народ за равноправно присъствие на картата на Европа като самостоятелна държава.

Сред реликвите са лични вещи на цар Фердинанд I, на военния министър ген.-лейтенант Данаил Николаев и на министъра на външните работи генерал-лейтенант Стефан Паприков.

За участието на Българската армия в процеса на обявяване на Независимостта свидетелства не само мобилизацията на 8-а пехотна тунджанска дивизия за прикриване на границата с Турция, но и приносът на плеяда висши офицери – дипломатически агенти на България (полк. Христофор Хесапчиев, ген.-майор Никифор Никифоров) и военни аташета в европейски държави (подполк. Константин Жостов, майор Христо Бурмов).

Атмосферата на паметните дни оживява чрез спомените на министрите от кабинета на Александър Малинов и публикации в тогавашния печат.

В празничния ден от 11 часа, безплатно към цената на входния билет за постоянната експозиция, ще се проведе и тематичен тур в зала „Независимост на България“. Посетителите ще имат възможност да се потопят в атмосферата на събитията отпреди 115 години чрез интригуващия разказ и визуалното въздействие на емблематичните експонати, преки свидетели на знаковото събитие.


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки