Камерун ограничава етефонът, използван за доузряване на бананите


Камерун ограничава етефонът, използван за доузряване на бананите
Снимката е илюстративна
18 Септември 2023, Понеделник


Плодовете за експорт се берат зелени и се използват различни вещества, които ускоряват зреенето им

Автор: Десант

Бананите са едни от най-широко употребяваните плодове. Когато са предназначени за експорт, обикновено те се берат зелени, след което изкуствено доузряват до достигане на желания еднороден жълт цвят и привлекателен търговски вид. За целта се използват различни вещества, които ускоряват зреенето им. 

Едно от тях е етефонът (2-хлоретил фосфонова киселина), който представлява изкуствен хормон в течна форма, регулиращ растежа на растенията. Попаднал в бананите, етефонът стимулира синтеза на етилен от растението, като забавя растежа на вегетативните части и увеличава и ускорява растежа и узряването. 

Той се явява алтернатива на калциевия карбид (СаС2), който отделя газообразен ацетилен (C2H2) във влажна среда. Но този прах съдържа следи от арсен и фосфор, които онделят токсични остатъци в резултат на химическа реакция и това може да доведе до замърсяване на плодовете с арсин и фосфин. При вдишването или поглъщането на тези вещества, те са вредни за човека и представляват висок риск за здравето на хората, занимаващи се с доузряването на плодовете. 
 
Доското етефонът се смяташе за артернатива на опасния калциев карбид, но земеделският министър на Камерун наскоро обнародна постановление, призоваващи производителите на банани да прекратят използването на това вещество и сега банановата индустрия в тази централноафриканска страна търси други варианти за доузряването на плодовете, съобщава порталът Business in Cameroon.

„Пестицидите, съдържащи активното вещество етефон, са разрешени в Камерун само за отглеждането на ананаси и каучук. Етефонът не доузрява бананите, а само им придава жълт цвят“ — пояснява камерунският министър на земеделието, припомняйки, че някои химически вещества, като формалдехида и етефона, редовно се използват не по предназначение. 

„Тези злоупотреби противоречат на прилагането на закона за фитосанитарна защита от 21 април 2003 г. и поставят под заплаха здравето на населението“ —  заяви през август Габриел Мбайробе, председател на 20-ата извънредна сесия на камерунската Национална комисия по одобряване на фитосанитарна продукция. 

Той отбеляза, че по тази причина неотдавна Габон въведе система за контрол на плодовете и зеленчуците, внос от Камерун, и местните производители на банани следва да са готови за проверки. 

Камерун изнася годишно средно по 13 000 тона банани и е една от страните от Африка, Карибския и Тихоокеанския басейн (АКТБ) с най-голямо производство на тези плодове.


В категории: Земеделие и скотовъдство , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки