Знакова карта от експозицията в историческата местност Петрова нива представя българите през 1910 г.


Знакова карта от експозицията в историческата местност Петрова нива представя българите през 1910 г.
Източник: ЕКОПАН
18 Септември 2023, Понеделник


Та е от две отделни части – на българското етническо землище и по-голямата част от Балканския полуостров, и на части от Северното Причерноморие и Приазовието

Автор: проф. Иван Илчев

Картата „Българите през 1910 г. Историко-етническа карта“  е една от включените в експозицията на открито в историческата местност Петрова нива „Картографският образ на Странджа през вековете“, осъществена със средства на проф. Иван Гаврилов – един от най-големите дарители и приятел на хората от Странджанския край, в чест на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.).

Картата е част от изложбата – проект „Македония в европейската етническа картография – средата на XIX в. – Балканските войни 1912-1913 г.“  на Центъра за върхови постижения НАСЛЕДСТВО БГ на СУ „Св. Климент Охридски“ и ГЕОПАН - Бургас.

Тя е дело на Драгомир Йорданов. Това е карта от нов тип, макар да е положена върху многобройни сериозни български и чуждестранни писмени и картографски източници, и синтезира разнообразна и обемна информация, като в нея е използван класическият способ за изобразяване на етносите чрез цветни ареали.

Основният акцент е поставен върху териториалното разпространение на българите към 1910 г. Изобразени са всички територии с преобладаващо българско население – в българското етническо землище на Балканския полуостров и в заобикалящите го разпръснати български етнически анклави. Българите са представени в червен цвят, а с различни щрихи са изобразени 6 специфични български групи, обособени по конфесионален и други признаци.

Отбелязани са и другите етноси, които живеят редом с българите. Всичките 25 етноса са подредени по езиков признак.

Картното изображение се състои от две отделни части – главна карта на българското етническо землище и по-голямата част от Балканския полуостров, и по-малка спомагателна карта на части от Северното Причерноморие и Приазовието. В трите статистически таблици има важна допълнителна информация за населението на България и балканските държави.

За улеснение има и приложена таблица със старите (към 1910 г.) и съвременните названия на селищата.

В картата са прокарани променящите се държавни, административни и други граници през XIX – началото на ХХ в. Те помагат на читателите да установят в кои държави, административни единици и историко-географски области напълно или частично преобладават българите към 1910 г.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Klaus Schwab Davos
18.09.2023 19:32:00
0
0
Kiril Petkov i Klaus Iohannis se opitvat da vwvlichat Bg i Rum vwv voyna sreshtu Rusiya na strana na Ukrayna chrez "ruski" dronove.
Pwrvata padnala v Rumwniya se e okazala amerikanska, marka Phoenix, obache rumwncite sa obvinili Rusiya.
I dvamata sa chlenove na masonskiya Svetoven Ikonomicheski Forum v shveycarskiya grad Davis.
Petkov e uchastval v minaloto v tamoshnite krwgli masi Ili paneli za razgovori, dokato Iohannis beshe pokanen no e otkazal da uchastval.
Pokani poluchavat samo chlenovete na Foruma, taka che te dokazano sa chlenove.
Pokazatelno, logoto na Foruma swdwrja chisloto 666, "chislo na zvyara", spored Bibliyata.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки